18:07 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2711
  Pratite nas

  Bugarska će sigurno blokirati pristupanje Severne Makedonije Evropskoj Uniji ako Skoplje ne bude ispunjavalo uslove Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, sklopljenog sa Sofijom 2017. godine, rekao je poslanik bugarske stranke VMRO BND Aleksandar Sidi za bTV.

  „Na kraju krajeva, uspeli su da sklope sporazum sa Grčkom koji poštuju. Taj sporazum je za njih bio veoma težak – promenili su ime. Pritom ne žele da mi sednemo i dogovorimo se da smo do 45. godine imali zajedničku istoriju“, rekao je političar.

  On je ponovo naglasio da je revolucionar Goce Delčev bio Makedonac, ako se misli na region gde je rođen, dok je po nacionalnosti bio Bugar.

  „Ja sam rodom iz Stare Zagore (jug Bugarske) i ja sam Tračanin (u regionalnom smislu), a Goce Delčev je Makedonac. U to nema nikakve sumnje, koliko ni u to da sam ja Tračanin. Ali i on i ja smo Bugari, ni u to takođe nema nikakve sumnje. Nema nikakvog značaja to gde je rođen, on se uvek borio za to da Bugari (na istorijskom području), Makedonija žive bolje“, istakao je Sidi.

  Prošle sedmice je lider stranke VMRO BND Krasimir Karakačanov rekao da će Sofija blokirati početak međuvladine konferencije EU o priključivanju Severne Makedonije, ako se strane ne dogovore oko zajedničke istorije.

  „Imamo sporazume koje treba poštovati. Pristali ste da promenite zastavu i ime. A sa Bugarskom, koja je uvek pomagala Makedoniji, smatrate da možete igrati protiv pravila. Bugarska se ponaša džentlmenski, korektno, prva je priznala Makedoniju i trebalo bi da se i sa druge strane pokaže uzajamno dobar odnos“, rekao je ministar ranije.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Severna Makedonija, EU, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga