19:36 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1370
  Pratite nas

  Potpredsednik bugarske vlade, ministar odbrane Krasimir Karakačanov ponovo je pozvao predsednika Bugarske Rumena Radeva i premijera Bojka Borisova na dijalog, istakavši da ako se nastavi trend podela i konfrontacije, Bugari rizikuju da postanu manjina u svojoj zemlji.

  „Rat ništa ne rađa osim mržnje i podele. Ako hoćemo normalan dijalog, mora se tražiti kompromis. Predsednik, premijer, institucije, parlamentarne stranke i, ako želite, predstavnici društva koji protestuju u Bugarskoj, moraju sesti za jedan sto i na kraju ucrtati put kojim će krenuti Bugarska, umesto da se igraju crvenih i belih, rusofoba i rusofila, amerikanofila i amerikanofoba, pljuju jedni druge i mrze se“, rekao je Karakačanov za bTV.

  On je istakao da se takav odnos među političarima može primetiti u poslednjih 30 godina, kada je Bugarska započela proces tranzicije iz socijalizma u demokratiju.

  Prema njegovim rečima, ako se takav trend nastavi, Bugari rizikuju da postanu etnička manjina u sopstvenoj državi.

  „Takav model konfrontacije i mržnje doveo je do toga da postanemo najsiromašnija zemlja u Evropi, a mi nismo bili takva zemlja, da postanemo nacija koja najbrže nestaje. Za 30 godina će naša deca i unuci biti manjina u sopstvenoj zemlji. To pokazuje analiza demografske situacije. Ne možemo više zatvarati oči na te probleme“, poručio je ministar.

  Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Turci čine drugu po veličini etničku grupu u Bugarskoj – 8,8 odsto, treću Romi (4,9 odsto).

  Karakačanov je prošlog leta pozvao je na hitno usvajanje „Koncepcije o integraciji Roma“, upozoravajući da je stopa kriminala među romskom populacijom počinje da ugrožava nacionalnu bezbednost. 

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Krasimir Karakačanov, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga