18:16 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  78215
  Pratite nas

  Poruku o borbi i u šumi, ako bude trebalo, poslao sam onima koji su isuviše jednostavno počeli tumačiti rezultate izbora. Ne samo u domaćoj, nego i međunarodnoj javnosti proširila se teza da je rezultatima izbora ugrožena i crnogorska država, rekao je aktuelni predsednik Crne Gore, Milo Đukanović.

  „Na ovim izborima nismo odlučivali o državi, o tome smo odlučili pre 14 godina. Ali ako bilo ko iz Crne Gore ili iz regiona smatra da pod promenom vlasti može ugroziti našu državu, mora znati da ćemo je braniti onako kako smo je branili vekovima. Dakle, to nije bila neka zla slutnja, a ni današnja realnost“, rekao je Đukanović u intervjuu za emisiju „Oko Globusa“ koja je emitovana na portalu Jutarnji.hr.

  Na pitanje koliko je realna špekulacija o kompenzaciji Srbiji za gubitak takozvanog Kosova ustupcima vezanim uz Crnu Goru i Republiku Srpsku, Đukanović kaže:

  „Na globalnoj sceni sve se brzo menja, osim balkanske nepovoljne realnosti. To je jedna od, uveren sam, pogrešnih balkanskih percepcija. Balkan je uvek bio na liniji fronta raznih globalnih interesa. Pre nekoliko godina bili smo na udaru ruskih interesa koji su hteli da spreče ulazak Crne Gore u NATO. Ne možemo isključiti mogućnost da velikosrpski interesi nisu do kraja dosanjani. Nisam još pročitao nijedan demanti s neke relevantne beogradske adrese. U toku je proces ulaska Kosova u Ujedinjene nacije pa su oni koji neguju velikosrpske aspiracije mogli poverovati u neku kompenzaciju na račun Crne Gore i Republike Srpske. Sve su to snovi i iluzije“.

  Lider opozicije je istakao da je potpisani sporazum tri pobedničke koalicije došao uz inicijaciju sa Zapada.

  „Ja sam skloniji verovati delima nego rečima. A čuli smo od nekih i da se Crna Gora oslobađa posle 75 godina. Godine 1945. se Crna Gora oslobodila i od fašizma, ali i od srpske okupacije koja je počela 1918. godine“.

  Đukanović je ponovo optužio Srbiju za „direktno i brutalno mešanje i u politički život Crne Gore i u izborni proces“:

  „Nema nikakve dileme da je današnja Srbija davala logistiku velikosrpskom nacionalizmu prema Crnoj Gori. Nedavno, pre izbora razgovarao sam s predsednikom Srbije i ukazao mu na to, ali odgovor je bio zaogrnut plaštom zabrinutosti za ugrožena prava srpske manjine u susednim državama. Imao sam utisak da je Vučić nešto preduzeo prema medijima, pa je agresija utihnula za jednu oktavu. Ali, pušten je duh iz boce koji se sada ne može kontrolisati“.

  - Kakva će to biti kohabitacija. Mi u Hrvatskoj uživamo u tvrdoj kohabitaciji, kako ju je i najavio premijer Andrej Plenković. Hoće li u Crnoj Gori biti još tvrđa?

  „Biće to normalna kohabitacija, barem što se mene tiče“.

  - Ipak, biće izazovno jer je Aleksa Bečić, novoizabrani predsednik Skupštine, još pre nekoliko dana tražio da podnesete ostavku.

  „Moju ostavku može tražiti ko god hoće, a mogu sad i ja tražiti njegovu ostavku. Ja sam legitimno izabrani predsednik, vrlo sam ponosan na sve što smo postigli i smatram da trebam nastaviti raditi dalje. Ko ne bude želio sarađivati, neće ugroziti moje funkcionisanje kao predsednika. Imam određeni kapacitet ustavnih ovlašćenja koji ću koristiti kao i do sada“, odgovorio je Đukanović.

  On je rekao je da su ga „ranije preuzete obaveze“ sprečile da prisustvuje konstitutivnoj sjednici Skupštine Crne Gore.

  „To je ipak samo jedno protokolarno pitanje. Mnogo važnije je to što smo u više navrata ponovili da priznajemo rezultate izbora i da čestitamo pobednicima. Učinićemo sve da transfer vlasti protekne brzo i glatko“, rekao je Đukanović.

  On je naveo da je konstituisanjem Skupštine počela finalna faza legitimacije izbornog procesa:

  „Izabran je predsednik parlamenta i makar neformalno najavljen kandidat za predsednika vlade. Kažem neformalno, jer sada počinje da teče rok od mesec dana u kojem predsednik države obavlja konsultacije sa liderima političkih partija. Vlada se mora konstituisati u narednih 90 dana“.

  Upitan da prokomentariše činjenicu da se vladajući blok dogovorio oko podele funkcija uz posredovanje mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, Đukanović je odgovorio:

  „To je samo vrlo dosledno ponašanje nove parlamentarne većine. Više je nego očito da je SPC bio ne samo neprimereno uključen u izbore nego je bila i najaktivniji politički akter. SPC je u kontinuitetu instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu. Ovaj put je to samo radio otvoreno. Nakon izbora je jedan od portparola SPC-a kazao da će se SPC povući iz političkog života, čime su samo sve ovo potvrdili. Međutim, njegovi pretpostavljeni se s tim očito nisu složili pa su pokazali ko se pita. Oni su odlučili ko će biti nosilac te politike, što je priznao i sam kandidat za premijera Zdravko Krivokapić. Ali, to je naša realnost s kojom se moramo suočiti kako bismo sačuvali Crnu Goru kao građansku i sekularnu državu sa multietničkom demokratijom i evropskim vrednostima“.

  Tagovi:
  šuma
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga