08:44 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  41110
  Pratite nas

  Albanski premijer Edi Rama se tokom nezvanične i nenajavljene posete Crnoj Gori sastao i sa crnogorskim predsednikom Crne Gore i liderom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem.

  To su objavile „Vijesti“, pozivajući se na izvore iz manjinskih partija, navodeći da je Rama, posle ručka sa Đukanovićem, u Tuzima razgovarao sa Nikom Đeljošajem, nosiocem albanske liste „Nik Đeljošaj — Genci Nimanbegu“.

  Sa drugim predstavnicima albanskih partija, prema informacijama „Vijesti“, Rama nije razgovarao.

  Đeljošaj je potvrdio da se sastao sa Ramom, ali nije hteo iznosi detalje, a crnogorski mediji tvrde da je tema sastanka bila postizborni proces u Crnoj Gori i učestvovanje u vlasti albanske koalicije „Nik Đeljošaj — Genci Nimanbegu“.

  Rama je, kako se podseća, u predizbornoj kampanji podržao Mila Đukanovića i DPS.

  Iz Demosa, članice koalicije koja čini većinu u Skupštini, ocenili su da koliko god ova poseta bila netipična i nesvojstvena pravilima međunarodnih odnosa, ona ne predstavlja ništa novo kada je reč o posetama Crnoj Gori.

  „Premijer Rama uopšte nije problem u ovoj priči, jer je on samo nastavio širu praksu koja važi za Crnu Goru i za koju je odgovorna crnogorska vlast“, rekao je lider Demosa Miodrag Lekić.

  On smatra da bi nova vlast trebalo da promeni takvu praksu, ne uvodeći posebne i originalne novine, „već jednostavno primenu uobičajenog modela i protokola iz ozbiljnog sveta“.

  „Prekršena uobičajena pravila međunarodnih poseta“

  Lekić je ocenio da je crnogorska vlast utemeljenjem ovakve prakse, po kojoj se iz susednih zemalja ulazi u Crnu Goru kao u neki „domaći nacionalni park“, prekršila najmanje dve stvari.

  „Prvo je prekršila uobičajena pravila međunarodnih poseta. Drugo prekršila je pravilo simboličnog i stvarnog poštovanja državnog dostojanstva svoje zemlje prezentujući se kao politički-teritorijalno dezintegrisana zemlja. I drugi predstavnici država, posebno iz regiona, nerijetko su dolazili najpre u delove naše zemlje gde žive manjine iste nacije, pa bi se zatim odlazilo u zvaničnu Podgoricu“, naveo je Lekić.

  To je nedavno, kako je podsetio, važilo i za predsednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je stigao ratnim brodom u Tivat, imao sastanke po Boki Kotorskoj, pa se zatim sreo sa crnogorskim zvaničnicima na Cetinju i Podgorici.

  „Takođe i političari iz BiH i Kosova su posećivali delove Crne Gore, pa su posle eventualno produžili za Podgoricu“, napomenuo je Lekić.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Crna Gora, Edi Rama
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga