01:46 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 979
  Pratite nas

  Ministar obrane Hrvatske Mario Banožić izjavio je u da su sve četiri zemlje koje su predale ponudu za nabavku borbenih aviona za njih zasad jednake.

  Prema njegovim rečima, pre finansijskog dela još puno pitanja treba rešiti sa stručne strane.

  Banožić je rekao novinarima da stručne timovi proučavaju detalje iz ponuda koje se ne odnose samo na nabavku višenamenskih borbenih aviona nego i na sistem naoružanja i simulatora kao i obuku pilota i tehničara, prenosi Indeks.

  Zbog toga, zaključio je, postoji puno pitanja koje prvo treba rešiti sa stručne strane, a nakon toga ide finansijski deo, a onda tek onda diplomatija.

  Nedavnu izjavu predsednika Zorana Milanovića da je državni sekretar SAD-a Majk Pompeo u nedavnu posetu Hrvatskoj došao da bi "probao da uvali američke avione", Banožić nije hteo da komentariše.

  Banožić je sredinom septembra izjavio da je 12. decembar rok Međuresornom povereništvu za odluku koju će ponudu za nabavku borbenih aviona predložiti za odabir.

  Potvrdio je tada i da najbolja ponuda ne mora biti i konačna jer će, rekao je, Međuresorno poverenšitvo razgovarati sa svakim ponuđačem i postoje razni elementi koji će odlučiti o konačnoj odluci, kao što su eventualni broj simulatora, paket naoružanja, obuka pilota, otplatni plan i saradnja među državama, a očekuje da će ponuđači u razgovorima i "smanjiti" iznos ponude.

  Hrvatska je za 12 borbenih aviona dobila  etiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ponude
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga