02:18 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 73
  Pratite nas

  Rezolucija koju je EU usvojila po pitanju korupcije u Bugarskoj može dovesti do toga da se ubudće sredstva iz evropskih fondova za potrebe te balkanske zemlje budu dodeljivala daleko komplikovanije, smatra politički analitičar i rukovodilac odseka za političke nauke Novog bugarskog univerziteta Ivan Načev.

  Kako je rekao, Evropa je već u dva navrata, i preko izveštaja Evropske komisije i putem rezolucije koju je usvojio Evropski parlament, skretala pažnju Sofiji da je upoznata sa korupcijom u Bugarskoj na najvišem nivou.

  „Po svemu sudeći izgleda da to nimalo ne interesuje bugarsku vlast“, ocenio je.

  Govoreći o tim evropskim sredstvima, Načev je rekao da ona u svim zemljama EU služe kako bi se povećao životni standard građana, dok u Bugarskoj to nije slučaj.

  „To je veliki problem i u dugoročnoj perspektivi to kači svakog građanina ponaosob“, dodao je.

  Podsetimo, poslanici parlamenta EU su većinom glasova podržali dokument koji predlaže da se nastavi nadzor sprovođenja pravosudnih reformi i borbe protiv korupcije u Bugarskoj.

  Prema rezoluciji bugarska vlada bi trebalo strožije da kontroliše trošenje evropskih fondova i da građanima garantuje pristup informacijama o tome kako se koristi novac od poreza i da li se usmerava na bogaćenje ljudi u vladajućoj stranci GERB.

  Tagovi:
  korupcija, EU fondovi, EU, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga