02:59 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3558
  Pratite nas

  Nije važno koliko je bolest opasna već koliko je masovna, a naš zadatak je da ne dozvolimo masovno obolevanje, saopštio je epidemiolog Dragan Laušević. On je, u emisiji "Intervju" na Televiziji Crne Gore, istakao da se epidemija rešava vojnim principom i da se sve snage moraju usmeriti ka žarištu.

  Laušević je u emisiji istakao da smo potcenili protivnika, bez obzira na dobru borbu u prvom talasu.

  "Mislim da ćemo ubrzo da vidimo kako je to kad potcenimo protivnika. Virus nije izgubio ništa na svojoj sposobnosti. Ono što se sad dešava je da je zahvaćeno više mlađe populacije koja lakše podnosi simptome, podigli smo kapacitete u testiranju... Takođe, primećujemo da je tokom leta manja smrtnost, generalno je smrtnost najveća u mesecima januar-februar, tako da se pribojavamo šta će biti u prolećnjem periodu, i tu ćemo hipotezu da istestiramo", rekao je epidemiolog.

  On je istakao da je Crna Gora u početku "zbrisala" koronu za šest nedelja i da je zasluga države to što je prva eliminisala obolevanje.

  Laušević ocenjuje da ukoliko se ponašamo u skladu sa preporukama, škole mogu da budu najbezbjednija mesta. Problem je, smatra on, šta se dešava kada deca napuste školsko dvorište, prenosi RTCG.

  "Deca se inficiraju u popodnevnim časovima, i onda infekciju donose u školu, Najvažnija stvar je da sačuvamo nastavno osoblje. I vrlo važna stvar je što među nastavnicima imao osobe sa hroničnim bolestima, i kod njih je veća mogućnost da dođe do komplikacija."

  I tog razloga su, kako kaže, organizovali blok nastavu.

  "Epidemija se rešava vojnim principom. Imate žarište, usmerite sve snage tamo, ugasite žarište", istakao je Laušević.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Crna Gora, principi, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga