12:40 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  35016
  Pratite nas

  Bugarska ima razloga za sumnju da Amerika želi da neprekidno razvija borbenu gotovost Bugarske, ne zbog poboljšanja njenih odbrambenih sposobnosti, nego kako bi je iskoristila u mogućem sukobu sa Rusijom, piše novinar lista „Duma“ Jurij Mihalkov, komentarišući potpisivanje mape puta o vojnoj saradnji Bugarske i SAD.

  „Imamo razloga da sumnjamo da je poboljšanje operativne kompatibilnosti usmereno ne toliko na zaštitu naše zemlje, koliko na to da se ona iskoristi u konfrontaciji Sjedinjenih Američkih Država protiv Rusije. Da treba da ulažemo u vojsku kako bi nas uvukli u konflikt sa Rusijom ili budući rat sa Rusijom. Da je potrebna moćnija armija, ali ne za nacionalnu odbranu, nego za tuđe sukobe i ratove. Na primer, na Crnom moru, ali samo tako da Rusija ne preti ni Bugarskoj, ni NATO, ni SAD“, piše novinar.

  Prema mišljenju Mihalkova, Bugarska ne bi trebalo da ponavlja greške iz prošlosti kada je istupila protiv Rusije u oba svetska rata i preživela nacionalne katastrofe, izgubivši deo svojih teritorija.

  „Dve od tri nacionalne katastrofe dogodile su se kada smo nasrtali na našeg oslobodioca. Ali, evo i treći put smo na strani neprijatelja Rusije. I ponovo nas je snašla nacionalna katastrofa – za sad nam ne nestaju teritorije, ali postepeno nestaje stanovništvo“, ukazao je Mihalkov.

  Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov ove sedmice se nalazi u zvaničnoj poseti SAD, gde se sastao sa svojim američkim kolegom. Oni su potpisali mapu puta o saradnji i dogovorili su mogućnost plaćanja na rate prilikom kupovine američkog oružja.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  vojna saradnja, SAD, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga