20:19 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 178
  Pratite nas

  Bugarska parlamentarna stranka VMRO BND ponovo je osudila rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se kritikuje stanje vladavine zakona u zemlji, a u kojoj se, po mišljenju bugarske vladajuće elite, umesto o problemima sa korupcijom govori o Istanbulskoj konvenciji i priznavanju makedonske manjine.

  Prema rečima poslanika stranke VMRO BND i poslanika Evropskog parlamenta Angela Džambaskog, tako negativnu rezoluciju u kojoj se dotiče tema Skoplja, pokušavaju da iskoriste u političkim krugovima bliskih Srbiji, Severnoj Makedoniji i Rusiji.

  „Ali videćete sile koje su povezane sa Beogradom i još jednom prestonicom koja se nalazi malo severnije, gde je izmišljen makedonizam kao politički napad protiv Bugarske (ima u vidu Moskvu, gde su se, po mišljenju Džambaskog, tridesetih godina prošlog veka pojavile antibugarske ideje Kominterne). Oni će iskoristiti odredbe rezolucije protiv nas. Vidite da se paralelno sa diskusijama u Evropskom parlamentu vode i razgovori o tome kako Bugarska treba da reši pitanje zloupotrebe bugarske istorije u Makedoniji“, rekao je političar, prenosi bTV.

  Upravo u takvim namerama suseda leži glavna opasnost evropske rezolucije, a ne u drugim apelima, smatra Džambaski.

  „Čak mogu da pređem preko zahteva o Istanbulskoj konvenciji i sličnih gluposti, jer su prosto neubedljivi“, dodao je političar.

  Poslanici Evropskog parlamenta su ove sedmice podržali rezoluciju o Bugarskoj u kojoj se skreće pažnja na potrebu da se prekine sa dezinformacijama o Istanbulskoj konvenciji i sa govorom mržnje protiv Roma, LGBT populacije i ženskog pola. Tome je prethodio izveštaj Evropske komisije, u kojoj je Bugarska kritikovana zbog odsustva rezultata u borbi protiv korupcije.

  Pročitajte još:

   

   

   

  Tagovi:
  rezolucija, Evropski parlament
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga