11:50 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1201
  Pratite nas

  Ispostavilo se da je slogan vladajuće stranke GERB u Bugarskoj u vezi sa usvajanjem evra „Evropa nas čuje“ – proročanski, smatra autorka lista „Duma“ Rostislava Ivanova, koja kaže da je Evropa u najnovijoj rezoluciji o vladavini zakona u zemlji pokazala da je zaista čula Sofiju i „otvorila oči za kolosalnu korupciju u Bugarskoj“.

  „Zahvaljujući protestima koji već tri meseca traju protiv bugarskog premijera Bojka Borisova i glavnog tužioca Ivana Geševa, Evropa je saznala za uništenu demokratiju u Bugarskoj tokom evropskog članstva, za odsustvo zakona i reda, kao i slobode medija. Saznala je za zavisnost sudskog sistema i za glavnog tužioca – koji je 'delić' vlasti, a takođe i za korupcije kolosalnih razmera, koje su mogle da se vide u sadržaju premijerove kutije (misli se na curenje fotografija noćnog stolića sa svežnjima novca navodno iz spavaće sobe Borisova). Evropa je saznala i za prevaru sa novcem evropskih poreskih obveznika, uz pomoć koje su se obogatile samo vladajuća mafija i krug njoj bliskih kompanija“, navedeno je u članku.

  Prema mišljenju Ivanove, vladajuća stranka je osudila rezoluciju i nazvala je mrljom na Bugarskoj i izdajom zemlje, ali, kako je rekla, krivica za takvu procenu Sofije leži samo na vladajućim krugovima.

   „To je samo vaša sramota – razbojničke, lopovske, drske i grube administracije Borisova, koja nas je uvukla u blato“, obratila se autorka članka poslanicima GERB-a.

  List smatra da „Evropa neće moći da svrgne Borisova“ i da bi sami građani Bugarske to trebalo da urade uz pomoć masovnih protesta i aktivnog učešća na predstojećim parlamentarnim izborima na proleće.

  Podsetimo, poslanici parlamenta EU su većinom glasova podržali dokument koji predlaže da se nastavi nadzor sprovođenja pravosudnih reformi i borbe protiv korupcije u Bugarskoj.

  Prema rezoluciji, bugarska vlada bi trebalo strožije da kontroliše trošenje evropskih fondova i da građanima garantuje pristup informacijama o tome kako se koristi novac od poreza i da li se usmerava na bogaćenje ljudi u vladajućoj stranci GERB.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  korupcija, blato, Evropa, Bojko Borisov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga