09:49 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 213
  Pratite nas

  Bugarska neće odustati od realizacije nuklearne elektrane „Belene“ i „Balkanskog toka“, izjavila je ministarka energetike te zemlje Temenužka Petkova za televizijski kalal „Nova“.

  „Znate da je odluka da se ide u pravcu izgradnje nuklearne elektrane – odluka bugarskog parlamenta“, rekla je ona, odgovarajući na pitanje voditelja da li će Sofija postepeno odustati od realizacije projekta.

  Ministarka je rekla da se nastavlja procedura odabira strateškog investitora, u kojoj učestvuju: ruska kompanija „Rosatom“, francuska kompanija „Framatom SAS“, američka „GE Stim Pauer“, „Kineska nacionalna nuklearna korporacija“ i „Korejska korporacija hidro i nuklearne energije“.

  „Sada je proces usporen s obzirom na krizu sa kovidom 19 i putnih ograničenja“, rekla je ona.

  Kritike na račun „Balkanskog toka“ i nuklearke

  Petkova je prokomentarisala i reči pomoćnika državnog sekretara SAD Frensisa Fenona, koji je oštro kritikovao „Balkanski tok“ i „Belene“ i oba projekta povezao sa ruskim interesima. Tokom sastanka sa diplomatom, ona mu je objasnila razliku između „Turskog toka“ i „Balkanskog toka“, koji se realizuje na teritoriji Bugarske i predstavlja proširenje sistema za prenos gasa od granice sa Turskom do granice sa Srbijom. Kako je rekla, odluka o realizaciji „Balkanskog toka“ doneta je zbog toga što je Bugarska izgubila tranzit gasa.

  „Projekat 'Balkanski tok' se razvija samo na teritoriji Bugarske i nema nikakve veze sa projektom 'Turski tok'. Ako i postoji neko ko gubi od 'Turskog toka', to je Bugarska. Izgubili smo tranzit gasa zbog Turske“, rekla je Petkova i dodala je zbog toga što se dogodilo neophodno realizovati „Balkanski tok“.

  Prema njenim rečima, ne bi trebalo da bude sankcija zbog „Balkanskog toka“, jer Bugarska realizuje projekat u skladu sa potrebnim zahtevima.

  Podsetimo, američki diplomata je ranije izjavio da je projekat „Turski tok“ za Rusiju instrument uticaja, a da je tehnologija izgradnje nuklearne elektrane „Belene“ toliko zastarela da je ni sami Rusi ne koriste.

  S tim u vezi, prošle nedelje je Bogomil Mančev, šef nevladine organizacije „Bulatom“ koja okuplja eksperte u oblasti nuklearne energije, izjavio da je američka kritika nuklearke „Belene“ bila politički motivisana. On je podsetio da je 2012. godine zemlja morala da prekine projekat zbog pritiska Sjedinjenih Američkih Država.

  Tagovi:
  balkanski tok, nuklearna elektrana
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga