23:59 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  3080
  Pratite nas

  Glavni grad Crne Gore Podgorica pripremio je skupštinsku odluku kojom će NVO Crnogorska pravoslavna crkva, na čijem je čelu samozvani mitropolit Miraš Dedeić, pokloniti parcelu na obroncima brda Gorica blizu gimnazije „Slobodan Škerović”. Reč je o još jednom skandaloznom potezu snaga poraženih na izborima, kaže analitičar Igor Damjanović.

  Sjednica Skupštine Glavnog grada će se, kako navodi list „Dan“, najvjerovatnije održati 29. i 30. oktobra. Odluka još nije objavljena osim informacije da je pripremljen dokument sa nazivom „Nacrt odluke o prenosu prava svojine CPC na građevinskom zemljištu u zahvatu DUP-a Nova varoš 2”.

  Uvidom u plan, parcela namijenjena za gradnju vjerskog objekta za NVO na čijem je čelu Miraš Dedeić, označena je na urbanističkoj parceli u zoni D plana, što je upravo dio brda Gorica. Igor Damjanović smatra da ova odluka lokalnih vlasti očigledno predstavlja kontinuitet na izborima odbačene politike DPS-a kada je u pitanju stvaranje partijske marionetske crkve u Crnoj Gori.

  On naglašava da je čitava stvar utoliko više začuđujuća jer je politika Mila Đukanovića posebno snažno odbačena u glavnom gradu Crne Gore, gdje je režim doslovce doživio debakl.

  „Na prethodnim parlamentarnim izborima DPS je doživio katastrofalan poraz u Podgorici. Zajedno sa koalicionim partnerima iz Socijaldemokratske i Bošnjačke strane (BS) osvojio je ispod 40 odsto glasova, odnosno čak 25.000 glasova manje od tri pobjedničke liste. Jedna od glavnih tema koja je opredijelila glasače na izborima od 30. avgusta bio je tzv. Zakon o slobodi vjeroispovjesti“, podsjeća Damjanović za Sputnjik.

  Pokušaj poklanjanja zemlje pseudo-religioznom krilu DPS-a

  Stoga, kako dodaje, ovakva skandalozna odluka administracije gradonačelnika Ivana Vukovića predstavlja brutalno kršenje izborne volje građana Podgorice, a posebno pravoslavnih vjernika, koji su u Podgorici plebiscitarno glasali protiv tzv. Zakona o slobodi vjeroispovjesti i DPS projekta stvaranja partijske crkve.

  „Poklanjanje zemlje Miraševoj sekti, pseudo-religioznom krilu DPS-a, samo je djelić skandaloznih postupaka na izborima poraženog režima. Nažalost, od 30. avgusta imenovali su i 33 javna funkcionera, dodijelili 6 koncesija firmama poput Bemaksa koje su poznate po otvorenim pritiscima na zaposlene da moraju glasati DPS, te raspisali na stotine konkursa“, ukazuje Damjanović.

  Naš sagovornik stoga upozorava da se zbog ovakvih skandaloznih postupaka poraženog režima nova vlast mora što prije konstituisati, kako se DPS-u ne bi i dalje ostavljao prostor za imenovanje funkcionera i namještanje visokoprofitabilnih poslova režimskim tajkunima ili pak poklanjanje državne imovine Mirašu Dedeiću.

  „Narodna volja i opšta situacija u društvu nameću ne samo obavezu hitnog formiranja nove vlade, već i iniciranja vanrednih predsjedničkih i lokalnih izbora u onim gradovima gdje je režim Mila Đukanovića, poput recimo Podgorice, ubjedljivo poražen 30 avgusta“, decidan je Damjanović.

  DPS još 2013. odlučio da CPC pokloni parcelu u Podgorici

  Podsjetimo, gradske vlasti Podgorice su još 2013. godine tzv. CPC ustupile parcelu za gradnju objekta u mjestu Gradina u podgoričkom naselju Malo brdo. Njima je tada, odlukom lokalne skupštinske većine, data saglasnost da im se ustupi blizu 13.000 kvadrata zemljišta u zahvatu DUP-a „Momišići C“.

  Odlukom koju su usvojili odbornici u Skupštini glavnog grada bilo je predviđeno da naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta predstavlja učešće u izgradnji objekta, a investitor je bio dužan da izvrši kompletno opremanje građevinskog zemljišta do priključka na urbanističku parcelu o svom trošku. U to vrijeme gradonačelnik Podgorice bio je Miomir Mugoša.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Miraš Dedeić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga