06:49 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  21198
  Pratite nas

  U Lici je počela realizacija 2 megaprojekta, hidroenergetskog sistema Kosinj i hidroelektrane Senj 2, a investicija vredi 3,4 milijarde kuna (448 miliona evra).

  Hrvatska elektroprivreda ove je godine pokrenula realizaciju druge faze hidroenergetskog sistema Senj, koja se sastoji od dva segmenta: gradnje Hidroenergetskog sistema Kosinj i Hidroelektrane Senj 2, ukupnog kapaciteta 412 MW.

  Projekat je jedan od najvećih u modernoj Hrvatskoj. Investicija je vredna čak 3,4 milijarde kuna. Razvoj projekta uz prekide traje već više decenija, a tek je aktuelna uprava HEP-a donela investicione odluke za oba segmenta projekta i započela investiciju, piše Večernji list.

  Dobijena su pozitivna rešenja o prihvatljivosti oba zahvata za životnu sredinu i ekološku mrežu, lokacijske dozvole, i to 2019. godine za HES Kosinja, a 2020. godine za HE Senj 2, objasnili su u HEP-u.

  Dakle, iako su nedavno zakopane prve lopate u sklopu tog projekta, on traje već duže, s obzirom na to da se nužni deo posla koji se odnosi na dokumentaciju pokreće godinama pre početka samih radova, a trajaće i paralelno tokom idućih godina kako se projekt bude razvijao.

  Stoga, uprkos nepoverenju meštana, čelni ljudi HEP-a kažu da sada nema nazad.

  Projekat koji uključuje izgradnju dva velikih objekta, hidroenergetskog sistema Kosinj i Hidroelektrane Senj 2, tunela, novih puteva, koji uključuje potapanje sela, isplatu odštete svim meštanima, izgradnju stambene zgrade, ali i zbrinjavanje svih kulturnih i drugih dobara sa područja koje se planira potopiti, lokalnih crkvi i čak pet groblja, više ne može stati.

  "Smisao i svrha ovog projekta je višestruka. Njime HEP namerava da iskoristi preostali hidropotencijal na slivovima reke Like i Gacke. Postojeći hidroenergetski sistem Senj sagrađen je u razdoblju od 1959. do 1966. godine. Danas HES Senj ima prosečnu godišnju proizvodnju od oko milijardu kilovat-sati. Proizvedena energija u HES Senj u prosečnoj hidrološkoj godini čini oko 20 posto proizvodnje električne energije iz HEP-ovih hidroelektrana, oko 10 posto ukupne proizvodnje HEP-a te podmiruje oko pet posto ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj", rekli su u HEP-u.

  Navode da izbegnuta emisija CO2 zahvaljujući proizvedenoj količini hidroenergije iznosi oko 900.000 tona godišnje. Ali, gradnjom objekata druge faze, HES Kosinj i HE Senj 2, omogućiće se dodatna proizvodnja od čak 320 miliona kilovat-sati godišnje.

  Ukupna snaga sistema povećaće se na više od 650 megavata, što je više od snage najveće hidroelektrane u Hrvatskoj – HE Zakučac.

  Po procenama, zahvaljujući tom složenom spletu elektroenergetskih i hidrotehničkih objekata, HEP i hrvatski elektroenergetski sistem ostvariće koristi u proizvedenoj električnoj energiji, a Hrvatska će dodatno povećati udeo proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga