13:45 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 326
  Pratite nas

  Starešina Crkve Svetog Đorđa u Podgorici Velibor Džomić ocenio je danas da je glavni grad Crne Gore, kako kaže, oličen u ličnosti gradonačelnika Ivana Vukovića, bez šminke, ogoljeno prikazao kako se upravlja glavnim gradom protivno Ustavu i pravnom poretku.

  SPC u Crnoj Gori će, kako je Džomić ponovio, iskoristiti sva pravna sredstva da spreči Vukovićevo bezakonje, kojim zemljište oduzeto od Crkve Svetog Đorđa poklanja „novoformiranoj verskoj zajednici“.

  „Razmeru Vukovićeve prevare sa oduzetom crkvenom imovinom najbolje prikazuje DUP (detaljni urabanistički plan) ’Nova varoš 2‘, usvojen u toku njegovog mandata. Verski objekti objašnjeni su oznakom ’VO – površina za verske obekte‘. Oduzete crkvene parcele o kojima je Vuković, kako priznaje, doneo odluku bez Skupštine označene su ’MN‘ kao ’površine za mešovite namene‘“, navodi Džomić.

  Džomić kaže da jedina površina koja je namenjena za verski objekat pod Goricom ona na kojoj je Crkva Sv. Đorđa sa grobljem.

  Ali, dodaje, parcele naciljane za Vukovićevu transakciju u DUP-u označene su sa „MN“.

  „Znači li to da svaka parcela pod Goricom označena sa ’MN‘ može da bude namenjena za neki verski objekat ako Vukoviću padne na pamet? Ako su bili opredeljeni da se na navedenim parcelama planira verski objekat onda pitanje – zašto parcele nisu jasno označene za versku namenu?“, navodi Džomić u saopštenju obavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko''primorske.

  Džomić dodaje da površinama „MN“ može da se gradi verski objekat samo pod uslovom da to traže stanovnici.

  „Poražavajući je navod da je Glavni grad ''doneo odluku da za ovu namenu opredeli državno zemljište na drugom kraju brda Gorica, daleko od Crkve Svetog Đorđa“, naveo je Džomić i poručio da „Vuković može i ima pravo da poklanja dedovinu, ali ne i zemljište oduzeto od Crkve Svetog Đorđa“.

  Odluka, kako dodaje, nije doneta na zakonom i statutom Glavnog grada propisan način, nego tek treba da se nađe na dnevnom redu Skupštine grada krajem meseca.

  „Gradonačelnik nam je, zapravo, otkrio da se odluke ne donose od nadležnog nego od nenadležnog organa“, rekao je protojerej-stavrofor i ocenio da je evidentno da se takvim nasiljem nad pravom Skupština grada lišava zakonom i statutom propisanih nadležnosti.

  Džomić ocenjuje da je Vuković pričao samo o onome što nije problematizovano i da mu je jedini „argument“ u navodu da je predmetno zemljište, inače oduzeto od Crkve Svetog Đorđa, „daleko od crkve“.

  Tim povodom pita „Šta je to daleko pod Goricom? I, ako je daleko, zašto je onda predmet istog DUP-a“?

  Džomić ocenjuje da je odluka o poklanjanju zemljišta oduzetog od Crkve Svetog Đorđa u sukobu i sa moralom, i sa pravdom i sa logikom, preneo je Tanjug.

  „Nije Mitropolija crnogorsko-Primorska jedina koja ima pravo da postoji u Podgorici i Crnoj Gori i nikada, bez obzira što Vuković pokušava da podmeće, to nisam rekao“, rekao je on i podsetio da je Mitropolija jedina još 2006. godine iskazala nameru i pokrenula postupak za kupovinu parcele na kojoj je planiran verski objekat na Koniku.

  „Umesto da se postupak okonča radi izgradnje Crkve Svetog Vasilija Ostroškog, gradska administracija je ušla u postupak izdavanja predmetne parcele za izgradnju auto-perionice“, rekao je Džomić, koji je pitao Vukovića zašto ne postupa po merama propisanim DUP-om u cilju zaštite starog groblja pod Goricom.

  Tagovi:
  otimanje, crkvena imovina, Crna Gora, Velibor Džomić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga