04:45 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 10
  Pratite nas

  Bivši bugarski vice-premijer i ministar ekonomije Nikolaj Vasiljev kritikovao je predlog budžeta za narednu godinu koju je dalo Ministarstva finansija.

  Ministarstvo je, naime, objavilo nacrt budžeta koji predviđa da se izdvoji oko 700 miliona evra za socijalnu sferu, 322 miliona evra za obrazovanje i 298 miliona evra za zdravstvo. Očekuje se da plate zaposlenih u javnom sektoru porastu 10 odsto, a lekara koji leče obolele od virusa korona za 30 odsto.

  Minimalna zarada treba da poraste do 333 evra.

  Vasiljev, međutim, smatra da nacrt budžeta nije usmeren na rešavanje problema izazvanih virusom korona već da predstavlja populistički predlog vlade čiji se mandat završava na proleće.

  „U poslednjih godinu dana, a bez ikakve veze sa krizom izazvanom kovidom, sve do nacrta budžeta izdvaja se mnogo milijardi koje nisu obezbeđene u budžetu. Tako rade ljudi koji nemaju više nameru da rukovode i koji nameravaju da narednoj vladi ostave praznu kasu“, ocenio je bivši ministar u izjavi za bTV.

  Da nacrt budžeta odgovara na izazove aktuelne krize, onda bi bilo predviđeno izdvajanje sredstava za borbu protiv virusa korona i za preduzetnike koji su pretrpeli najveću štetu od pandemije, ali milijarde i budžeta ne idu na to već na sektore koji nisu pretrpeli gubitke, istakao je on.

  Tagovi:
  kritike, nacrt budžeta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga