16:35 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 40
  Pratite nas

  Budžet za narednu godinu osmišljen je tako da se osvoji što više glasova na predstojećim parlamentarnim izborima, ocenio je bivši bugarski ministar finansija Simeon Djankov.

  Umesto da se sredstva usmere na pomoć onima koji bi mogli da ostanu bez posla, vlada je izdvojila dodatna sredstva za one je koje kriza izazvana pandemijom virusa korona najmanje pogodila – na primer, penzionere, dok biznis i turizam nisu dobili dovoljnu podršku a upravo u oblasti turizma se suočavaju sa gubitkom više hiljada radnih mesta, ukazao je bivši ministar u izjavi za Bugarski državni radio.

  Pored toga, dodaje, budžet predviđa i rashode koji su u uslovima krize krajnje neprimereni, pre svega za odbranu.

  „Kriza tek sledi... Smatram da je neke rashode bilo moguće odložiti kao što se to radi u drugim zemljama, recimo rashodi u sferi odbrane. Neprekidno govorimo o avionima (F-16), patrolnim brodovima.. To nam ni najmanje ne pomaže u vreme krize“, zaključio je ministar.

  Ministarstvo finansija je juče objavilo nacrt budžeta koji predviđa sredstva za modernizaciju vojske: kupovinu dva nova patrolna broda, izgradnju infrastrukture za avione F-16 i drugo.

  Za obranu je namenjeno 1,08 milijardi evra.

  Kritike na račun nacrta budžeta izneo je juče i bivši bugarski vice-premijer i ministar ekonomije Nikolaj Vasiljev.

  Tagovi:
  kritike, budžet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga