22:23 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  53564
  Pratite nas

  Izgradnja „Balkanskog toka“ faktički je završena, pošto je bugarski deo gasovoda „Turski tok“ spojen sa deonicom u Srbiji, saopštio je izvor upućen u situaciju.

  „'Balkanski tok' je završen, povezan je sa gasovodom u Srbiji. Zvanični događaji u vezi sa završetkom gasovoda se ne održavaju zbog pandemije virusa korona, ceremonija će verovatno biti održana kasnije“, rekao je izvor, a prenose ruski mediji.

  Bugarska je u januaru 2019. godine donela odluku o nastavku kraka „Turskog toka“ u Srbiju.

  S tim u vezi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je u oktobru 2020. godine da će Srbija do kraja godine u potpunosti završiti izgradnju gasovoda od bugarske do mađarske granice. Izgradnja srpske deonice „Turskog toka“ započeta je u martu 2019. godine.

  Podsetimo, „Balkanski tok“ je krak „Turskog toka“ kojim će ići ruski gas do Srbije i dalje ka Evropi.

  Gasovod „Turski tok“, koji je počeo sa radom 8. januara, teče duž dna Crnog mora od Rusije do obale Turske. Dalje ide kopneni tranzitni krak do granice sa susednim zemljama, odakle se gas već izvozi u Grčku, Bugarsku i Severnu Makedoniju. U budućnosti (nakon završetka izgradnje celokupne infrastrukture) gas će ići u Srbiju i Mađarsku. Propusni kapacitet gasovoda dužine 930 km iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Turski tok, gasovod, balkanski tok
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga