02:15 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 224
  Pratite nas

  Tri četvrtine građana Crne Gore (75.3 odsto) smatra da dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša treba obilježavati kao nacionalni praznik kulture.

  To je pokazalo istraživanje agencije De Fakto, sprovedeno za potrebe Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

  Gotovo isti je broj (75.1) onih koji smatraju da to treba da bude Dan pobjede nad fašizmom, dok polovina ispitanika (50.1 odsto) smatra da treba obilježavati Dan NATO bombardovanja Jugoslavije.

  Da treba obilježavati Dan sjećanja na žrtve u Srebrenici smatra 42.2 odsto ispitanika, slijede Dan sjećanja na žrtve operacije Oluja (39.5), Dan mladosti - Titov rođendan (36.8), Dan republike - bivša

  Skoro trećina ispitanika smatra da treba obilježavati Dan podizanja Božićnog ustanka, a petina (20.3) je da to bude Dan prisajedinjenja Crne Gore Srbiji. Da rođendan Krsta Popovića treba obilježavati kao nacionalni praznik smatra 10.9, a datum rođenja Draže Mihailovića 6.2 odsto ispitanika.

  Kada je su u pitanju događaji vezani za Drugi svjetski rat, 37.7 odsto ispitanika je odgovorilo da nisu u pravu bili ni partizani, ni četnici, ni zelenaši, dok je 32.1 odsto njih odgovorilo sa „Ne znam/Ne mogu da procijenim“.

  Da su partizani bili u pravu smatra 24.4 odsto građana, četnici - 3.4, a zelenaši - 2.3 odsto ispitanika.

  Tagovi:
  Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga