21:36 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 021
  Pratite nas

  Tri dana uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, Mladen Grujičić, kandidat srpske Koalicije Zajedno za Srebrenicu i lider tamošnjih Srba, kaže da je u Srebrenici mirno pred glasanje ali da se njegova lista pribojava nepravilnosti u režiji Bošnjaka.

  Grujičić  ovu tvrdnju potkrepljuje rečima da su Bošnjaci već najavili preko CIK-a da će zabraniti ljudima, koji su pravo na lične karte ostvarili nakon 1. 10. 2020. da glasaju, što je, ističe, presedan, jer svi punoletni građani imaju pravo glasa.

  Lider Srba ukazuje na nepravilnosti u Srebrenici

  „Ono što isto tako očekujemo jeste ogroman pritisak na naše posmatrače u Federaciji, jer tamo nemamo nijednog srpskog člana u biračkim odborima. Jedino što imamo to su posmatrači. Imamo indicije u da će postojati organizovana grupa koja će glasati na više različitih mesta, a da naši ljudi koji žive u Federaciji neće moći da glasaju“, ističe naš sagovornik.

  Srpski kandidat za načelnika Srebrenice kaže da, na žalost, Srbi ne mogu da utiču na CIK ukoliko dođe do kršenja izbornih zakona.

  Novi načelnik Srebrenice Mladen Grujičić govori na konferenciji za medije. Mladenu Grujičiću i njegovoj supruzi sinoć je upućena preteća SMS poruka.
  © AFP 2021 / ELVIS BARUKCIC
  Novi načelnik Srebrenice Mladen Grujičić govori na konferenciji za medije. Mladenu Grujičiću i njegovoj supruzi sinoć je upućena preteća SMS poruka.

  „Ukoliko se desi da zabrane glasanje onima koji su ostvarili pravo na glasanje nakon 1. 10. posle izbora ćemo pokrenuti kolektivne tužbe protiv CIK-a. Ovo što sam pomenuo oko nepravilnosti u Federaciji, mi ćemo pokušati da na sve načine sprečimo, a da li ćemo u tome uspeti - videćemo“, dodaje Grujičić.   

  Jedina, kako kaže, svetla tačka uoči izbora je to što se građani Srebrenice ponašaju kao da izbori nisu na pragu.

  Tužićemo CIK ako bude kršenja zakona

  „Očekujem da će tako biti i do samih izbora i na dan izbora. I to i priželjkujem da ne bude nikakvih incidenata. Očekujemo pobedu, sve političke stranke su se ujedinile oko mene, dale mi podršku. Dva nezavisna kandidata koja su bila u trci su odustala, tako da sam ostao sam protiv Alije Tabakovića (SDA) sa druge strane“, kaže za Sputnjik Grujičić.

  Srebrenica na istoku i Mostar na jugu BiH gradovi su koji su izrasli u prioritet nacionalnih stranaka na lokalnim izborima zakazanih za 15. novembar.

  U tom kontekstu, koliko je Srebrenica bitna za Srbe i Bošnjake, toliko je i Mostar, gde 12 godina nije bilo izbora, bitan za Bošnjake i Hrvate. S toga, ne čudi što su sve tri strane odlučile da na ove izbore idu u koalicijama kako bi bili jači.

  Tagovi:
  krađa, Bošnjaci, Srbi, BiH, lokalni izbori, Srebrenica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga