16:32 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  45119
  Pratite nas

  Ekstremno desni „Hrvatski tjednik“ objavio je u najnovijem broju zastrašujući komentar u kojem poziva na nasilje prema Srbima i Miloradu Pupovcu, poručujući da svi Srbi „pre ili posle završe na popisu jasenovačkih žrtava“.

  Komentarišući nastup poslanika i predsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorada Pupovca u Saboru, „Hrvatski tjednik“ je rubrici „Fusnote za fah idiote“ objavio komentar urednika Ivice Marijačića.

  Reč je o rubrici u kojoj taj list redovno donosi po nekoliko izjava javnih osoba, uglavnom s levo-liberalne političke i društvene scene, za kojima sledi kratki urednički komentar, potpisan samo sa „HT“, preneo je portal hrvatskog nedeljnika „Novosti“.

  Ti komentari su, pišu „Novosti“, često krajnje neukusni i uvredljivi, ali ovaj put je, kažu, reč o još gorem - pozivanju na nasilje s porukom da se Srbi i Pupovac neće smiriti dok i sebe ne vide na jasenovačkom „popisu zaklanih“.

  „Hrvatski tjednik“ citirao je najpre deo prošlonedeljnog Pupovčevog saborskog govora o identitetu Srba u Hrvatskoj, a potom sledi komentar: „Nećete se smiriti dok i sebe ne vidite na popisu zaklanih.“

  Uz aluziju da su ustaški zločini fikcija, komentar „Hrvatskog tjednika“ na Pupovčev govor ne poziva samo na nasilje, nego se i otvoreno ruga svim jasenovačkim žrtvama.

  „Novosti“, nedeljnik koju izdaje srpska zajednica u Hrvatskoj, navodi da je ova zastrašujuća poruka upućena Pupovcu lično, ali i Srbima generalno.

  Taj je poziv na nasilje brutalan čak i u kontekstu „Hrvatskog tjednika“, konstatuju „Novosti“ i dodaju da zadarski list iz broja u broj u svojim huškačkim tekstovima vređa i demonizuje legitimne predstavnike srpske nacionalne manjine etiketirajući ih kao „agresore“, „velikosrbe“ i „četnike“.

  „Hrvatski tjednik“, navode, iz broja u broj sistemski negira zločin genocida počinjen nad Jevrejima, Romima i Srbima u NDH i ustaškom logora u Jasenovcu.

  Promoviše, ističu, negatore jasenovačkog genocida i holokausta i poziva na finansiranje njihovih aktivnosti, dok na različite načine afirmiše ustaštvo i lik i delo poglavnika Ante Pavelića.

  Uz aluziju da su ustaški zločini fikcija, komentar „Hrvatskog tjednika“ na Pupovčev govor ne poziva samo na nasilje, nego se i otvoreno ruga svim jasenovačkim žrtvama, navode „Novosti“.

  Podsećaju i da su mediji više puta izveštavali o degutantnom pisanju "Hrvatskog tjednika", za koji je, na primer, SDP „prepun potencijalnih terorista i ubojica“, koji je Zaštitnicu građana Loru Vidović, istoričara Hrvoja Klasića, predsednika IDS-a Borisa Miletića, predsednika Jevrejske opštine Zagreb Ognjena Krausa i Pupovca nazvao „jahačima velikosrpske apokalipse u Hrvatskoj“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga