19:14 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  71109
  Pratite nas

  NATO ocenjivači, posmatrači i članovi ocenjivačkog tima su procenjivali prošle sedmice u okviru vežbe „Odlučan odgovor“ deklarisane snage Vojske Crne Gore, koje će biti angažovane u NATO snagama za brzo reagovanje (NRF), piše Pobjeda.

  Iz Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu saopšteno je da su crnogorski vojnici, nakon testiranja, spremni za misiju NATO-a.

  „Deklarisane jedinice Vojske Crne Gore ocenjivane su u skladu sa NATO sistemom testiranja (CREVAL), a NATO ocenjivači, posmatrači i članovi nacionalnog ocenjivačkog tima obučeni su za pripremu, validaciju i sprovođenje borbene gotovosti u borbenim jedinicama i štabovima“, saopšteno je Pobjedi iz Šejpa, prenosi In4s.

  Iz Vrhovne komande NATO-a kazali su i da su nakon evaluacije crnogorske jedinice koje su testirane spremne za učešće u NRF 2021.

  Crna Gora će, shodno ranijoj odluci Parlamenta, uputiti do 30 pripadnika Vojske u sastav snaga Severnoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force – NRF).

  NRF su visoko spremne i tehnološki napredne multinacionalne snage sastavljene od kopnenih, pomorskih, vazduhoplovnih i snaga za specijalne operacije, koje Savez može rasporediti brzo i gde je to potrebno.

  „Pored svoje operativne uloge, NRF se može koristiti za veću saradnju u obrazovanju i obuci, unapređenje veži i bolju upotrebu tehnologije“, kaže se u obrazloženju Odluke o učešću crnogorskih vojnika u misiji.

  „U slučaju da NAC donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga, pripadnici VCG će, u skladu sa Odlukom, učestvovati u sprovođenju aktivnosti u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje“, kaže se u obrazloženju.

  Podsjetimo, vojna vježba je održana na poligonu „Židovići“ u Pljevljima, gde je učešće uzelo 140 pripadnika Vojske Crne Gore

  Tagovi:
  misija, vojna vežba, NATO, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga