01:07 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 232
  Pratite nas

  Albanska lista odbila je da uđe u vladu Zdravka Krivokapića. Takva odluka je donesena kasno sinoć na sednici Predsedništva.

  Predsednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj saopštio je da je Albanska lista takvu odluku donela zbog sastava vlade, ali i određenih personalnih rešenja, te da nije bilo iskrenog poziva da manjine budu u vladi.

  Nisu, kaže, imali pregovore, već razgovore.

  „Saslušali smo obe strane, napravili analizu i odlučili da ne mogu da preuzmu odgovornost da budu u takvom konceptu“, rekao je Đeljošaj.

  Albanska lista ranije se pohvalno izjašnjavala o razgovorima sa mandatarom, kome su takođe dostavili spisak svojih zahteva.

  Tražili decentralizaciju centralne vlasti u sferi školstva, zdravstva, policije…

  Dokument koji su dostavili mandataru sadržao je 20 primarnih zahteva, a prvi je investicije na područjima gde žive Albanci od najmanje pet odsto godišnjeg kapitalnog budžeta, kao i da tim budžetom upravljaju predstavnici Albanske liste.

  Drugi zahtev je bio decentralizacija centralne vlasti u sferi prostornog planiranja, razvoja, školstva, zdravstva, policije, povećavajući kompetencije opština u roku od 24 meseca.

  „Povraćaj imovine. Rok za ispunjenje ovog zahteva je 18 meseci“, navodi se u dokumentu.

  Albanska lista tražila je i sprovođenje zakonskih odredbi za povraćaj Maslinade u Valdanosu i donošenje posebnog zakona za Valdanos, kao i novi zakon o morskom dobru, koji će povratiti nadležnosti opštinama u upravljanju morskim dobrom, sve u roku od 12 meseci.

  „Plantaže ‘13. jul ’ kao lokalni resurs da doprinesu razvoju Opštine Tuzi redovnim plaćanjem poreza i prepuštanjem na upravljanje neiskorišćenih površina Opštini Tuzi. Rok tokom 2021. Godine“, navodi se u zahtevima.

  Albanska lista tražila je i redefinisanje granica i promena prostornih planova za nacionalne parkove tokom 2021. godine. Isti rok su postavili i za proporcionalno učešće albanske nacionalne manjine u svim javnim organima i institucijama.

  Tražili su i završetak procesa raspodele imovine Glavnog grada sa Opštinom Tuzi, u roku od tri meseca i funkcionalizovanje porodilišta u Ulcinju, plovnost Bojane, zaštitu Solane Ulcinj i osiguravanje finansijskih sredstava za njeno redovno funkcionisanje.

  Jedan od zahteva je i poništavanje odluka o privatizaciji gde se nisu ispoštovali osnovni ugovori (bivši Galeb, Lido i lokalitet Suka – bivši Jadran) u roku od 12 meseci, kao i izmena Izbornog zakona sa posebnim akcentom na osiguranju garantovanih mandata za Albance.

  Tražili su i da Jadransko-jonski auto-put prolazi kroz teritoriju Ulcinja i uvođenje kanala na RTCG na albanskom jeziku.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Nik Đeljošaj, vlada, Albanci, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga