17:21 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  35412
  Pratite nas

  Prihod Crne Gore od inostranih turista od početka 2020. godine do kraja septembra iznosio je 100 miliona evra, dok je u istom periodu tokom 2019. godine vrijedio 978 miliona, pokazuju novi podaci Centralne banke Crne Gore o platnom bilansu sa inostranstvom.

  Inostrani prihod od turizma je najznačajnija stavka u obračunu izvoza roba i usluga, koji prema metodologiji crnogorske Uprave za statistiku — „Monstat“ čini trećinu vrijednosti bruto domaćeg proizvoda.

  Pad prihoda od turizma javni dug gura na 100 odsto BDP-a

  Zbog drastičnog smanjenja prihoda u najvažnijoj ekonomskoj grani, ukupni pad ekonomije mogao bi biti blizu cifre od 20 odsto. To bi gurnulo i javni dug države na oko 100 odsto BDP-a.

  Izvoz usluga za ovih devet mjeseci bio je 491 milion evra, dok je prošle godine za isti period vrijedio milijardu i po.

  Turizam u Crnoj Gori u debelom minusu

  U trećem kvartalu, koji tradicionalno zbog špica turističke sezone nosi crnogorsku ekonomiju, izvoz roba tokom 2020. vrijedio je 97 miliona evra, a usluga 201 milion, dok je uvoz roba bio 510 miliona, a usluga 111 miliona, tako da je ukupan saldo sada negativan za 323 miliona evra.

  Samo ova stavka će imati negativan uticaj na kvartalni BDP u iznosu od 502 miliona, što je 30 odsto prošlogodišnje vrijednosti BDP-a u ovom periodu od 1,63 milijarde.

  Retki gosti su uglavnom iz Crne Gore
  © Sputnik / Tatjana Radojičić
  Zbog drastičnog smanjenja prihoda u najvažnijoj ekonomskoj grani, ukupni pad ekonomije mogao bi biti blizu cifre od 20 odsto.

  Podsjetimo, Crna Gora zbog velikog uvoza roba jedino u trećem kvartalu (jul, avgust i septembar) ima pozitivnu stavku kod salda roba i usluga upravo zbog većeg prihoda od stranih turista. Lane je za ova tri mjeseca izvezeno roba za 120 miliona, a usluga za 927 miliona, dok je istovremeno uvoz roba vrijedio 690 miliona evra i usluge 178 miliona, tako da je ukupan saldo bio pozitivan za 179 miliona.

  Pad BDP-a u 2020. godini između 17 i 20 odsto

  Crnogorska uprava za statistiku — „Monstat“ sredinom decembra saopštava koliko je iznosio pad BDP-a u trećem kvartalu (jul, avgust i septembar), ali je već jasno da će biti značajno veći od 20,2 odsto, koliko je iznosio pad ekonomije u drugom kvartalu.

  Kada bi se ovi podaci uporedili sa onima od prošle godine, pad BDP-a u, za crnogorsku ekonomiju najznačajnijem, trećem kvartalu — mogao bi iznositi između 25 i 30 odsto.

  Kako se oporavak ne očekuje ni u četvrtom kvartalu (oktobar, novembar, decembar), nego pad za oko 20 odsto, ukupan godišnji pad ekonomije u 2020. godini mogao bi iznositi između 17 i 20 odsto. To je daleko veće od pada od 6,8 odsto, koliko je očekivala odlazeća vlada Duška Markovića u junu ove godine, kada je pripremala rebalans budžeta.

  Podsjetimo, novi rebalans budžeta nije rađen i to je posao koji očekuje novu vladu, za koju se očekuje da bi trebalo da bude izglasana 2. decembra.

  Pad prometa u trgovini, saobraćaju, ugostiteljstvu...

  BDP će imati pad i zbog smanjenja drugih stavki — lične potrošnje domaćinstava i bruto investicija u osnovna sredstva.

  Prema podacima „Monstata“ za treći kvartal, u odnosu na isti period prošle godine, pad prometa u trgovini iznosio je 25,5 odsto, u saobraćaju za 47,9 odsto, u ugostiteljstvu za 65 odsto... Vrijednost radova u građevinarstvu za iste uporedne periode pala je za 9,6 odsto, a industrijska proizvodnja za 2,8 odsto.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ekonomija, turizam, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga