04:29 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  106738
  Pratite nas

  Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je on Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu, čime je odgovorio na izjavu bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova da je on Bugarin kome "sporo radi pamet".

  "Ja sam Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu. Karakačanov je Bugarin koji govori bugarski jezik priznat u celom svetu", napisao je Zaev na Fejsbuku reagujući na izjavu Karakačanova povodom intervjua Zaeva za bugarsku agenciju BgNes.

  Zaev je dodao da etnička i identitetska razlika nije jedina razlika između njih, već da je važnija i ozbiljnija razlika u tome kako gledaju na svet.

  "Ja radim na približavanju stavova oko razlika i znam da je to moguće samo putem razmene ideja i mišljenja, a ne putem uvrede i nedolične poruke", napisao je makedonski premijer.

  On je dodao da od naroda očekuje korak ka prijateljstvu, a ne govor mržnje.

  "Dosta je bilo mržnje", zaključio je Zaev na Fejsbuku.

  Karakačanov je nazvao Zaeva Bugarinom kome "sporo radi pamet" nakon što je makedonski premijer u intervjuu za bugarsku agenciju izneo tvrdnje da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, od koje su proizašli i makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik.

  Karakačanov je na to rekao da nije reč o zajedničkoj, već o bugarskoj istoriji do 1944. godine.

  U Drugom svetskom ratu Bugarska je, kao saveznica nacističke Nemačke, okupirala Makedoniju i jugoistočnu Srbije, da bi u jesen 1944. posle kapitulacije pred sovjetskim snagama, pristupila antifašističkoj koaliciji, preneo je Tanjug.

  Karakačanov pripada struji u Bugarskoj koja smatra da su posle Drugog svetskog rata u Makedoniji u vreme bivše socijalističke Jugoslavije, u kojoj je bila jedna od šest republika, veštački stvoreni i makedonska nacija i makedonski jezik.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga