03:09 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 817
  Pratite nas

  Crnogorsko Ministarstvo finansija poništilo je rešenje Poreske uprave kojim se na teret Mitropoliji crnogorsko-primorskoj stavlja poreski dug od preko dva miliona evra na ime poreza i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za oko 60 sveštenih lica.

  Spornim rešenjem je Mitropoliji kao isplatiocu prihoda, na čiji teret se plaćaju porezi na dohodak fizičkih lica utvrđena obaveza plaćanja poreza i doprinosa za zdravstveno osiguranje na lična primanja iz samostalne delatnosti, kamata za neplaćene i manje plaćene doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje, kao i razlika između utvrđenih i manje plaćenih obaveza za period od 2003. do 2020. godine, piše podgorički „Dan“.

  U odluci se navodi  da je Mitropolija u blagovremenoj žalbi navela da nema pravnog osnova da bude stranka u postupku za obračun doprinosa za PIO za sveštenike i verske službenike kao osiguranike samostalne delatnosti.

  Ukazali su da je Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisano da su obveznici doprinosa za PIO sveštenici, verski službenici, monasi i monahinje, a ne Mitropolija.

  Istakli su i da su rešenja mogla biti doneta samo na pojedinačna imena oko 60 sveštenih lica, a što Poreska uprava nije uradila, čime je napravljena bitna povreda upravnog postupka jer nijednom licu nije data mogućnost da učestvuje u njemu.

  Ministarstvo je utvrdilo da pobijeno rešenje nije pravilno i na zakonu zasnovano.

  Punomoćnici Mitropolije u ovom predmetu bili su sveštenici protojerej-stavrofor Velibor Džomić i proto-prezviter Predrag Šćepanović, prenosi portal „CdM“.

   

  Tagovi:
  sveštenici, dug, Mitropolija crnogorsko-primorska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga