03:58 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  150
  Pratite nas

  Bugarska socijalistička partija (BSP) zatražila je objašnjenje od premijera Bojka Borisova oko kupovine vakcine i načina vakcinacije stanovništa protiv virusa korona.

  „Danas, uplašen situacijom, odbija da preuzme odgovornost za posledice krize i želi da mu mi, narodni poslanici, potpišemo blanko ček. On želi da nas iskoristi, kao indulgenciju za to šta nam predstoji – kupovina vakcine i vakcinaciju protiv kovid 19“, izjavila je opoziciona liderka Kordelija Ninova.

  Po njenim rečima, poslanici žele da glasaju za kupovinu vakcina, znajući sve informacije, misleći na zdravlje stanovnika. Ona je postavila pitanja: koje vakcine će dobiti Bugarska i koliko one koštaju.

  Opoziciona partija je zatražila od premijera da dođe u parlament i podnese izveštaj, ali je taj predlog odbacila većina narodnih poslanika.

  Borisov je sredinom novembra objavio da Bugarska, kao i svaka druga članica EU, izdvaja sredstva za sve vakcine koje se prave na teritoriji EU. Prema rečima ministra zdravlja Kostadina Abgelova, očekuje se da će vrednost vakcine, zajedno sa isporukama i čuvanjem preći 256 miliona evra. Biće kupljeno ukupno 12-13 miliona doza.

  Juče je premijer objavio o formiranju Koordinacionog centra koji će se baviti isporukama i načinom vakcinacije stanovništva. Prvobitno će biti vakcinisane osetljive grupe i medicinski radnici.

  Tagovi:
  vakcina, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga