21:44 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1440
  Pratite nas

  Odluka Mađarske da zaključi sporazum sa Rusijom o kupovini vakcine „Sputnjik Ve“ pokazuje da bi to mogla da učini i Bugarska, izjavio je šef laboratorije za imunologiju Instituta za mikrobiologiju Bugarske akademije nauka Andrej Čorbanov za radio „Fokus“.

  Bugarski naučnik je skrenuo pažnju na činjenicu da ruski preparat poručuju ili ispituju i zemlje sa ogromnom populacijom - Indija, Kina i zemlje Latinske Amerike.

  „Nipošto se ne može reći da su se na nju ograničile samo zemlje trećeg sveta. Vakcinu poručuju i Mađarska i Izrael“, rekao je Čorbanov.

  Prema njegovim rečima, sve vakcine su u datoj fazi eksperimentalne i za sada se ne može reći koja od njih će se ispostaviti kao efikasnija prilikom masovne vakcinacije stanovništva.

  „Ali ne možemo reći da imamo neverovatno mnogo informacija o tome da li će se vakcine pokazati kao panaceja za ovu pandemiju“, primetio je naučnik.

  Čorbanov je više puta govorio o vakcinaciji stanovništa. Prošle nedelje je rekao da kupovina vakcine nije „uvoz ulja i jogurta“ i da evropski i američki preparati koje Bugarska može da nabavi najpre moraju da dobiju odobrenje nacionalne agencije za lekove.

  Podsetimo, Mađarska je prva evropska zemlja koja je dobila uzorke ruske vakcine.

  Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

  Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Mađarska, Bugarska, vakcina, Sputnjik V
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga