14:13 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2572
  Pratite nas

  Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je pravosuđe u BiH pod uticajem međunarodnog faktora i Delegacije EU koji nameću rešenja i traže presude sudova koje bi odgovarale političkom razvoju u BiH, što je za Republiku Srpsku neprihvatljivo.

  „Stalno se od nas traži da ne utičemo na pravosudne institucije, a vidimo da Evropljani utiču putem Delegacije EU u BiH, zatim personal ambasada SAD i Velike Britanije u BiH, kao i nelegalni Savet za sprovođenje mira. Sve su uradili da pravosuđe bude zavisno od njih, a ne da bude odgovorno narodu“, rekao je Dodik.

  On je istakao da su se i evropske ambasade pridružile hajci koju sprovode Obaveštajno–bezbednosna agencija BiH i muslimani u Sarajevu protiv predsedavajućeg Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Milana Tegeltije.

  „To se govori javno, a Ambasada SAD u BiH je objavila nekoliko saopštenja što je veoma neobično, ako se polazi od stava da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih zemalja. Nažalost, masovno se mešaju u rad pravosuđa u BiH“, rekao je Dodik.

  On je naglasio da Republici Srpskoj nije potrebna postojeća praksa u BiH kada je reč o pravosuđu i da će se boriti se protiv nje.

  „SDA je pre godinu govorila da joj je pravosuđe izmaklo kontroli i da joj treba biti vraćeno. Ambasade SAD, Velike Britanije i Delegacija EU u BiH su u funkciji SDA i vraćanja njenog uticaja u pravosuđe BiH“, rekao je Dodik.

  On je ponovio da je Republika Srpska za razgovor, a ne za kamuflaže koje su bile do sada.

  „Kamuflaža međunarodne zajednice je dovela do neefikasnog pravosuđa koji oni sada žele da reformišu. Žele da donesu malu izmenu u Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH kako bi ga učinili još više zavisnim od međunarodnog faktora što je neprihvatljivo, pa makar dolazilo i iz EU. Ovo ćemo stalno ponavljati“, zaključio je Dodik, prenosi RTRS.

  Tagovi:
  Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga