12:16 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 271
  Pratite nas

  Nacrt izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti je pri kraju i o njemu Skupština tek treba da odlučuje, kazao je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić. Već je, kaže, razgovarao s predstavnicima vjerskih zajednica, koje bi trebalo da formiraju radnu grupu koja će se baviti tim pitanjem.

  Tekst predloženih izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti spreman je i u hitnom je postupku što, kako objašnjava ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, ne obavezuje na javnu raspravu.

  Izbrisani su i izmijenjeni sporni članovi Zakona.

  „Dva goruća pitanja tog Zakona jesu članovi 62, 63, i 64 u kojim je pokušano da se pitanje imovinskog spora rješava samo za jednog pravnog subjekta pred izvršnim organom, organom Vlade, a ne pred sudom. U posljednjem izvještaju PS SE je rečeno da te odredbe nijesu ni trebale tu da se nađu i mi smo to brisali“, naveo je Leposavić, kako prenose crnogorski mediji.

  Precizirani su uslovi registracije i evidencije kako bi se izbjegla konfuzija i manipulacije, kaže Leposavić. Cilj izmjena je da sva prava i obaveze pripadaju jednako svim vjerskim zajednicama.

  „U tom smislu u Zakonu nema diskriminacije između postojećih vjerskih zajednica i onih koje će biti u budućnosti, to ne možemo da previdimo, zbog toga i postoji Zakon da bi mogle vjerske zajednice, da kad se organizuju i da se prijavljuju i upisuju u javnu evidenciju“, kazao je Leposavić.

  Tekst sa izmjenama i dopunama Zakona, poslat je vjerskim zajednicama.

  Ministar je već razgovarao sa predsatvnicima nekih vjerskih zajednica i očekuje formiranje radne grupe koja će raditi na novom zakonu.

  „Naše opredjeljene je da kada se usvoje ove izmjene da se odmah organizuje, ako to žele vjerske zajednice, a ne političari, javna rasprava i da se pokrene donošenje novog zakona, ako to vjerske zajednice žele, uz tehničku medijaciju državnog organa“, naveo je Leposavić.

  Sastanci sa predstavnicima vjerskih zajednica biće nastavljeni naredne sedmice.

  Tagovi:
  zakon o slobodi veroispovesti, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga