05:46 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  26193
  Pratite nas

  Kanonski nepriznata takozvana Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) pozvala je političke partije, nevladine organizacije, javne, kulturne i naučne radnike i crnogorska udruženja u dijaspori da, kako kažu, pred domaćim i međunarodnim organizacijama organizovano ustanu u odbranu dostojanstva i nezavisnosti domovine.

  „Državu su napale sile koje imaju nameru da je reše nezavisnosti, tako što će nameravanim izmenama Zakona o slobodi veroispovesti uzakoniti pravni osnov da se 50 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, 60 manastira i 650 crkava upiše u vlasništvo Srbije“, navodi se u saopštenju tzv. CPC.

  Cilj je, kako smatraju, priprema uslova za ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji.

  „Posebno apelujemo na crnogorske asocijacije u rasejanju da učine sve što je u njihovoj moći da se međunarodna javnost upozna sa ovim činjenicama i da podrže CPC u zemlji“, dodaje se u saopštenju, preneo je portal RTCG.

  Obratili su se i poslanicima vladajućih stranaka koje su pozvali da „pre nego što dignu ruku za usvajanje izmena Zakona, dobro razmisle o razmerama posledica takve odluke“ koja će, kako kažu, biti zločin izdaje sopstvene domovine.

  Istovremeno su pozvali građane da se u danu, kada na dnevnom redu Skupštine bude usvajanje izmena Zakona o slobodi veroispovesti, okupe ispred Skupštine Crne Gore i svojim prisustvom iskažu protest protiv, kako ocenjuju, „sramnoga okupacionoga i veleizdajničkoga predloga“.

  Ovaj poziv upućen je posle vanrednog sastanka mitropolita, episkopa, sveštenstva i monaštva kanonski nepriznate CPC koji je održan u nedelju na Cetinju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  zakon o slobodi veroispovesti, Crna Gora, CPC
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga