00:04 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 13
  Pratite nas

  Regresija u odnosima između Bugarske i Severne Makedonije počela je kada je Sofija dala saglasnost da Sofija uđe u NATO, rekao je Naum Kajčev, član zajedničke bugarsko-makedonske istorijske komisije.

  „Regresija je postala primetna u februaru i u proleće 2019. godine, kada je naša strana ispunila važnu obavezu iz sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Sofije i Skoplja i Bugarska saopštila da za pristupanje Skoplja NATO-u. Parlament Bugarske je jedan od prvih ratifikovao pristupanje Severne Makedonije NATO-u“, rekao je Kajčev u emisiji bTV, komentarišući rad svojih bugarskih i makedonskih kolega na spornim pitanjima iz istorije srednjeg veka.

  Klima u odnosima između zemalja počela je da se menja još u aprilu, rekao je ekspert. Rezultat ove regresije bio je okvirni stav bugarskog parlamenta iz 2019. godine, kada je Sofija zahtevala od svojih suseda da napuste govor mržnje prema Bugarima, isprave neistine o istoriji Bugarske u svojim školskim udžbenicima, koriste tekst „službeni jezik Republike Severne Makedonije“ umesto „makedonski jezik“ i da ne traže postojanje makedonske manjine u Bugarskoj.

  „Dakle, stav Bugarske se nije pojavio juče, već još u oktobru 2019. godine“, rekao je Kaičev. Ako postojeće nesuglasice između vlada zemalja i između stručnjaka ne budu rešene i Severna Makedonija uđe u EU, broj problema će se samo povećavati i biće deset puta veći“, upozorio je ekspert.

  Početkom decembra, posle poslednjeg sastanka zajedničke komisije, Bugarska je izrazila žaljenje zbog ponašanja makedonskih kolega. Prema rečima jednog od predsednika komisije Angela Dimitrova, makedonski stručnjaci već dugo ne potpisuju zapisnike sa sastanaka, a nedavno su ponovo počeli da osporavaju pitanja istorije srednjeg veka, o čemu su se strane već prošle godine dogovorile.

  Napredak u radu zajedničke komisije jedan je od zahteva Bugarske da započne pregovore o pristupanju Severne Makedonije EU, međutim, na jesen su bugarska ministarka spoljnih poslova Jekaterina Zaharieva i ministar odbrane Krasimir Karakačanov više puta istakli da su komšije jednostrano odlagale sastanke stručnjaka, ne ispunjavajući Ugovora o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Republika Severna Makedonija, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga