09:55 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  6561
  Pratite nas

  Potrebno je krenuti od udžbenika kada se govori o lošim odnosima Bugarske i Severne Makedonije, jer su oni glasnici ideja antibugarizma i makedonizma, a makedonizam je nastao zahvaljujući i Srbiji, koja ga je svojevremeno promovisala, izjavio je bugarski istoričar Hristo Matanov.

  „Kada govorimo o sadašnjim lošim odnosima sa Severnom Makedonijom, treba, naravno, početi od udžbenika jer su oni glasnici ideja antibugarizma i makedonizma, u kojima se obrazuju generacije koje odrastaju“, izjavio je Matanov za Bugarsku nacionalnu televiziju.

  Prema rečima istoričara, makedonizam je nastao zahvaljujući, između ostalog, i Srbiji.

  „Samu ideju makedonizma promovisao je srpski političar i poslenik Stojan Novaković još u vreme kada je bio ambasador u Carigradu“, rekao je Matanov.

  Istovremeno, bugarski političar je priznao da ponekad i sami Bugari umeju preterano da se zanose istorijom i svojim fantazijama, kao i da ispolje želju da deluju izvanrednije nego što jesu, „ali da takve krađe istorije koja postoji u Makedoniji nema nigde drugo“.

  On je istakao da je postizanje opipljivih rezultata u radu zajedničke komisije o istorijskim i obrazovnim pitanjima jedna od ključnih tačaka da Bugarska da svoju saglasnost za početak pregovora o stupanju Severne Makedonije u Evropsku uniju.

  S tim u vezi, podsetio je da su na poslednjem sastanku komisije makedonske kolege iz nekog razloga ponovo podigle pitanje o nacionalnoj pripadnosti cara Samuila (kraj 10-početak 11. veka), iako su se još prošle godine eksperti iz komisije dogovorili o zajedničkom odavanju počasti toj istorijskoj ličnosti.

  Podsetimo, zajednička komisija za istorijska i obrazovna pitanja osnovana je nakon potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Bugarske i Severne Makedonije 2017. godine. Tokom rada stručnjaci bi trebalo da razjasne istorijske sporove i dogovore se o istorijskim činjenicama u školskim udžbenicima.

  Kao što je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske ranije saopštilo, makedonska strana je jednostrano obustavila sastanke komisije prošle jeseni zbog predstojećih parlamentarnih izbora. Sastanci su nastavljeni tek u novembru ove godine. Ministarstvo je objasnilo da su oklevanje makedonskih kolega da rade zajedno, kao i iskrivljena istorija Bugara u makedonskim udžbenicima, govor mržnje u medijima i odbijanje da se slože sa bugarskim poreklom makedonske nacije i jezika, postali prepreka zbog koje je Sofija blokirala početak pregovora za pristup suseda Evropskoj uniji.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  EU, Bugarska, Makedonija, Srbi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga