00:06 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1717
  Pratite nas

  Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smatra da je novi Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti vjerski senzibilan, te da ide u pravcu zaštite prava svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

  Leposavić je kazao da cilj zakona nije da određuje mjesto ili hijerarhiju vjerskih zajednica, nego da ih stavi u ravnopravan a položaj da mogu slobodno da se razvijaju, bez straha i političkog uticaja i zloupotrebe.

  On je dodao da izmijenjeni Zakon treba da bude most za uspostavljanje multikonfensionalnog društva koje je do sada bilo samo krilatica.

  On je kazao da je postojala društvena i pravna hitnost da se donese zakon o slobodi vjeroispovijesti.

  “Protekla godina obilježena je najvećim protestima u istoriji Crne Gore. Jasan je stav javnog mnjenja da su nužne izmjene zakona”, kazao je Leposavić. On je dodao da je mogućnost primjene diskriminiatorskih odredbi iz prošlog zakon a takođe bila jedan od razloga hitnosti kako bi bi izbjegli posledice bila potreba da se hitno mijenja ovaj zakon. Stručna javnost i bilo teško navi stručnjaka koji bi branio ovaj zakon.

  On je zaključio da su izmjenama ispravili zakon ostavljajući sva dobra rešenja i uklanjajucći loša, te da je u razgovoru sa predstavnicima tradicionalnih vjerskih zajednica saznao da su svi bili nezadovoljni sa predstavnicima tradicionalnih vjerskih zajednica saznao da su svi bili nezadovoljni sa prethodnim zakonom.

  Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio je da je intencija da zakon ne bude na štetu nijedne vjerske zajednice pojedinačno.

  “Nema zakona koji je prošao veću javnu raspravu od ovoga jer se o njemu priča cijelu godinu”, kazao je Abazović.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Vlada, Zakon, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga