22:28 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 1435
  Pratite nas

  Ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji Željko Samardžija, koji je sinoć iz Moskve preko Istanbula stigao u Sarajevo rekao je da je u BiH doneo ikonu, ranije poklonjenu šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, i da ju je vratio darodavcu, a to je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH.

  „Nema tu nikakve frke. Radi se o tome da je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije notom, putem Ambasade BiH u Moskvi, tu ikonu vratilo poklonodavcu. Znate ko je poklonodavac? To je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH. Nije poklonodavac ministar spoljnih poslova BiH. I to je sva priča i tačka. Nema tu ništa da se doda. Ja sam je već vratio u kabinet predsedavajućeg Predsedništva BiH i on će dalje dati u proceduru kako je i dogovoreno. Ja sam to samo preuzeo i dostavio. Ja više s tim nemam ništa“, rekao Samardžija za portal „Avaz“.

  Rusko ministarstvo spoljnih poslova predalo je pre dva dana ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi ikonu iz 18. veka koju je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom susreta u Sarajevu 14. decembra.

  Ranije je Ambasada Ukrajine u BiH uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova republike sa zahtevom da se Kijevu vrati ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu.

  Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH rekao je juče da je neophodno da se krene od početka i objasni o čemu se radi kada je u pitanju ikona poklonjena Lavrovu

  Ikona je bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banjaluke, koja ju je tu imala duže od 15 godina. Oni su poželeli da ta ikona bude poklonjena Lavrovu“, naveo je Kovačević i dodao da su izvršili proveru i da ne postoji potraga za spornom ikonom bilo gde, te da se ne nalazi u bilo kakvoj evidenciji.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ikona, Sergej Lavrov, Milorad Dodik, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga