22:33 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2624
  Pratite nas

  Afera „ikona“ u BiH kreirana je kako bi se pokazalo da Srbi i Rusi čine nezakonite radnje, rekao je potpredsednik Skupštine Republike Srpske Milan Petković. On je ocenio da se bespotrebno digla velika hajka u vezi sa ikonom koju je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplmatije Sergeju Lavrovu

  Ta hajka je očito nekima odgovarala i želeli su da nanesu štetu Republici Srpskoj, ali i dobrim odnosima koje Srpska ima sa Rusijom, rekao je Petković.

  On je ocenio da su pojedinci u BiH jedva dočekali da prave hajku, pa su članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović pokušali da naprave i „slučaj“, a sami su odbili da se sretnu sa Lavrovom.

  „Oni su odbili sastanak sa Lavrovom, pravdajući to da se ne poštuje BiH, a situaciju u vezi sa ikonom želeli su da prikažu kako Srbi i Rusi čine neke nezakonite radnje, kako se poklanja neka ukradena ikona i slično“, istakao je Petković, prenosi RTRS.

  On je rekao da je objavljeno saopštenje iz kabineta srpskog člana Predsedništva u kojem je navedeno da je reč o ikoni koja je u posedu jedne porodice već nekoliko godina, a u Srpskoj se nalazi duži niz godina.

  Petković je napomenuo da je Lavrov svetski diplomata, te da je sigurno da Dodik nije naivan da poklanja nešto što je nezakonito i dovodi u pitanje svoj integritet i da se i on i Srpska pominju u negativnom kontekstu.

  „Ubeđen sam da će se Milorad Dodik dokazati da nije reč ni o kakvoj krađi ili vrednoj umetnini, nego o jednom ličnom poklonu Lavrovu koji nema nikakvu veliku vrednost i da ćemo brzo okončati ovaj slučaj“, rekao je Petković.

  On je za Televiziju Hepi naveo i da je u BiH sve „slučaj“, pa tako i jedan poklon i nešto što je trebalo da bude dobra poruka.

  Petković je kazao da se sve diže i na međunarodni nivo iz prostog razloga jer postoji sukob između Ukrajine i Rusije, a tu je uvek i taj „sukob koji tinja“ u BiH među konstitutivnim narodima, pa se sada i od poklona pokušao napraviti diplomatski skandal.

  On je rekao da je uveren da će predsedavajući i srpski član Predsedništva, nakon što izađe iz bolnice gde se leči od virusa korona, sigurno dati dodatno saopštenje o tome od koga je dobio ikonu koja je poklonjena ruskom šefu diplomatije.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  ikona, Sergej Lavrov, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga