20:24 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 313
  Pratite nas

  Katolička crkva u Hrvatskoj ponudila je pomoć pravoslavnim sveštenicima i vernicima, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čiji je veliki broj hramova i objekata oštećen u zemljotresu koji se dogodio u okolini Petrinje.

  Požeški biskup Antun Škvorčević, koji je i predsednik Veća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za ekumenizam i dijalog, uputio je gornjokarlovačkom episkopu Gerasimu Popoviću izraze saučešća povodom stradanja njegovih vernika u potresu, te izrazio spremnost Karitasa Požeške biskupije za pomoć stradalima, prenosi Jutarnji list.

  „U okviru svojih mogućnosti, Karitas Požeške biskupije spreman je da uputi materijalnu pomoć vašim sveštenicima i vernicima nastradalima u potresu“, poručio je Škvorčević.

  Kako je rekao episkopov sekretar, đakon Nebojša Anđić, dobrodošla je svaka pomoć i nema nikakvih prepreka za razgovor između Gerasima i Škvorčevića. Potrebe su velike.

  Prema službenim stranicama Gornjokarlovačke eparhije, objekti u vlasništvu SPC, pretrpeli su veliku štetu. Usled potresa stradao je hram Svetog oca Nikolaja koji se nalazi u Petrinji na groblju, a takođe je stradao i parohijski dom u kome se privremeno nalazi kapela posvećena Svetom Spiridonu.

  Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, koji je obnovljen pre četiri godine, sada je pretrpeo ozbiljna oštećenja u vidu pucanja zidova i zvonika, i van bogoslužbene je upotrebe. Parohijski dom uz hram je nastradao tako da je sveštenik u Glini ostao bez doma u kom bi živeo.

  Najteže je prošao Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Majskim Poljanama, koji je potpuno uništen, dok su teško oštećene crkve u Kukuruzarima i Mečenčanima, i više nisu sigurne za služenje verskih obreda.

  Teško je oštećen i poznati manastir Komogovina iz 15. veka, koji se nalazi između Petrinje i Kostajnice. U zemljotresu je nastradao zvonik koji je pukao na nekoliko mesta, kao i oltarska apsida, otpao je malter sa zidova, tako da je i ovaj manastir u potpunosti van upotrebe i nije siguran za korištenje, javila je Gornjokarlovačka eparhija.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Katolička crkva, Srpska pravoslavna crkva, zemljotres
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga