14:33 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 630
  Pratite nas

  Predsednik DNP i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević ranije danas predvideo je da predsednik Crne Gore Milo Đukanović neće potpisati Zakon o slobodi veroispovesti i upozorio je da Crnu Goru očekuje ozbiljna institucionalna kriza.

  Knežević je u izjavi za Minu rekao da, s obzirom na to da je poslanik Dragutin Papović saopštio da Đukanović neće potpisati taj zakonski akt, već će ga vratiti parlamentu, kao što je i učinio, skupština ima rok od 15 dana da se ponovo izjasni.

  Knežević je objasnio da se Skupština ponovo određuje prema zakonu, bez ikakve rasprave, i prosleđuje taj zakonski akt Đukanoviću, kada će on, po Ustavu i zakonu, biti obavezan da ga potpiše, prenosi Tanjug.

  Knežević je rekao da, ukoliko Đukanović to ne učini, Crna Gora ulazi u dodatnu institucionalnu krizu.

  „I jasno je da fraze i narativi o kohabitaciji sa Ðukanovićem nemaju nikakvog osnova, jer smo videli kako su se ovih dana ponašali Demokratska partija socijalista (DPS) i Državna izborna komisija (DIK), koja je na skandalozan i kriminalan način dala sebi za pravo da zaustavi verifikaciju mandata poslanice URA-e“, naveo je Knežević.

  On je kazao da lideri stranaka parlamentarne većine i premijer Zdravko Krivokapić moraju zauzeti jasan stav u vezi sa institucionalnim i ustavnim opstrukcijama.

  „Jasno je da se odlazeći režim, to jeste sadašnja opozicija, nikako ne može pomiriti sa porazom i pokušaće na svaki način da podriva ustavni poredak Crne Gore", rekao je Knežević.

  On smatra da će poslednja dešavanja u Skupštini uticati na odnose između vlasti i opozicije i na kohabitaciju sa predsednikom države.

  „U ovom trenutku imamo dodatno podeljenu Crnu Goru, uz jasne političke stavove opozicije predvođene DPS-om da će do daljnjeg bojkotovati rad Skupštine i skupštinskih odbora“, rekao je Knežević.

  On je, pre nego što je saopšteno da je Đukanović taj zakon vratio parlamentu, naveo da sve što se dešava u vezi sa tim aktom tumači kao predkongresne igre između Đukanovića i potpredsednika DPS-a i bivšeg premijera Duška Markovića.

  „Jer je jasno da će Đukanović pokušati da očisti stranku od starih kadrova i dovede neke mlade lavove, a da će Marković takođe pokušati da zadrži svoj uticaj i da na mesta odlučivanja u stranci dovede svoje ljude, ili čak samog sebe“, kazao je Knežević.

  Ponovio je i da je neophodna „demontaža Đukanovićevog režima“.

  „Sama činjenica da je DIK odbila da verifikuje mandat poslanici URA govori o tome da nismo na pravi način ušli u demontažu i da će poražene snage, predvođene DPS-om, gde god se nalaze njihovi ljudi na mestima odlučivanja, pokušati na svaki način da opstruiraju proces tranzicije vlasti“, naveo je, između ostalog, Knežević.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  zakon o slobodi veroispovesti, parlament, Crna Gora, Milo Đukanović, Milan Knežević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga