12:08 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 560
  Pratite nas

  Predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić saglasili su se da je Skupština Crne Gore pravovremenom reakcijom sprečila protivpravni pokušaj Državne izborne komisije (DIK) da prekroji izbornu volju građana, blokira institucije sistema i spreči ustavno funkcionisanje skupštine.

   

  Kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, "pravovremenom reakcijom najviši zakonodavni organ države zaštitio je i Ustav Crne Gore i svoju ustavnu poziciju".

  "Sagovornici su konstatovali da sve veštački produkovane tenzije i opstrukcije opozicije treba rešavati na miran, demokratski i ustavan način, onako kako to dolikuje ozbiljnim i odgovornim ljudima. Dva predsednika su posebno istakla važnost odlučnog institucionalnog odgovora na svaki pokušaj uzurpacije nadležnosti ili instrumentalizacije državnih organa", dodaje se u saopštenju.

  U saopštenju, objavljenom nakon sastanka, navodi se da su Bečić i Krivokapić poručili da su "institucije sistema spremne da odbiju svaki naredni pokušaj protivpravnog delovanja bilo kog pojedinca ili grupe, čiji je interes da zaustave mirnu tranziciju vlasti".

  "Ozbiljnošću, odgovornošću, mirom i demokratijom čuvamo institucije sistema, a građanima poručujemo da na svaki pokušaj dizanja tenzija i unošenja razdora i podela odgovore ispruženom rukom prijateljstva i solidarnosti", istakli su Bečić i Krivokapić.

  Oni su naglasili da "nema tog pokušaja blokade sistema, niti zloupotrebe državnih organa, na koji nemamo odgovor u duhu demokratije, civilizovanog pristupa i dosledne primjene Ustava Crne Gore, zakona i drugih propisa", prenose "Vijesti".

  "Niti jedan organ ili pojedinac nije i ne sme biti jači od države Crne Gore, od njenih institucija i od njenog pravnog sistema, a naročito ne od volje građana izražene na izborima. Mir i stabilnost, jačanje institucija sistema, poštovanje Ustava Crne Gore i međunarodnih standarda, uzvišeni su ciljevi nove parlamentarne većine i izvršne vlasti koje niko neće i ne može ugroziti", zaključili su sagovornici.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Crna Gora, Krivokapić Ranko, Bečić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga