15:59 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3193
  Pratite nas

  Predsednik Milo Đukanović usprotivio se danas predlogu nove vlade i poručio da nema uslova za opoziv sedam ambasadora kako je to predloženo.

  Prema Ustavu Crne Gore ambasadore i druge diplomatske predstavnike postavlja i opoziva predsednik države, a Đukanović kaže da ni najviši državni akt, kao ni zakon ne propisuje rokove u kojima predsednik postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava.

  U predsedničkom saopštenju dostavljenom Tanjugu se navodi da je ne manje važno da predsednik države postavlja i opoziva ambasadore na predlog vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose.

  On smatra da je predlog za opoziv sedam ambasadora Crne Gore „vrlo značajno pitanje, koje je neupitno iziskivalo primenu ove odredbe Zakona o spoljnim poslovima“.

  Pozivajući se na dosadašnju praksu, Đukanović ukazuje da je poziv ambasadora, osim zbog okončanja mandata, izuzetno retka i podrazumevala je dostavljanje obrazloženog Predloga ministra spoljnih poslova Kadrovskoj komisiji vlade.

  Đukanović ističe da bi za ovakvu odluku svaki ozbiljan državni organ dao obrazloženje.

  Posebno, kaže, ako se uzme u obzir da se predlozi vlade za opoziv sedam ambasadora i kompletan materijal koji je dostavljen, u suštini, sastoje od jedne rečenice: „da se ambasador opozove sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore...“, uz uredno pobrojana imena.

  Predsednik je zbog toga preporučio da se u realizaciji „neupitnih politika nove većine“ koriste korektna i u političkoj i demokratskoj praksi uobičajena obrazloženja.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  opoziv diplomata, Milo Đukanović, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga