23:18 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 90
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da predsednik Milo Đukanović odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora opstruiše Vladu u sprovođenju Ustavom određenih nadležnosti koja se tiču kreiranja i vođenja spoljne politike zemlje.

  Navedeno je da Zakonom o spoljnim poslovima nisu propisani razlozi za opoziv ambasadora i da stoga Vlada nije dužna da prilikom povlačenja i opoziva ambasadora navodi razloge u obrazloženju, imajući u vidu da je imenovanje i postavljanje diplomatsko-konzularnih predstavnika u nadležnosti MSP, odnosno Vlade, a da je predsednički potpis stvar protokolarnog karaktera i diplomatske prakse.

  „Ukazujemo predsedniku Đukanoviću da se u Ukazu o opozivu, koji on potpisuje, tamo gde i kada ima razloga za opoziv, ne navodi niti jedan razlog, već se samo Ukazom konstatuje opoziv ambasadora sa sedištem u pomenutoj zemlji prijema“, ističe crnogorsko Ministarstvo.

  Ministarstvo podseća i da Đukanović tokom 2018. godine nije imao problem da, na predlog tadašnje Vlade, opozove ambasadora Crne Gore, bez ikakvog prethodno dostavljenog obrazloženja, iako je taj diplomatski predstavnik službovao u važnoj državi, članici NATO i EU, prenele su „Vijesti“.

  Kako se navodi, Ministarstvo dovodi u pitanje i Đukanovićevu želju za funkcionalnu kohabitaciju.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Milo Đukanović, opoziv, ambasadori, Crna Gora, MSP
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga