18:21 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1183
  Pratite nas

  Na gornje-drinskom jezeru iznad brane Hidroelektrane Višegrad juče je počelo otklanjanje plutajućeg otpada, koji je pretio da izazove ekološku katastrofu.

  Kako je dogovoreno juče, Hidroelektrana Višegrad i Elektroprivreda Srbije zajedno će narednih dana uklanjati otpad koji bi mogao da ugrozi rad višegradske Hidroelektrane, prenosi RTRS.

  U toku jučerašnjeg dana, specijalizovani tim uklonio je više od 100 kubika plutajućeg otpada.

  „Krenuli smo sa saniranjem problema koji je nastao usled pucanja lančanice kilometar uzvodno. Ekipa HE je na terenu, angažovali smo mehanizaciju i ljudstvo na rešavanju problema“, rekao je Nedeljko Perišić, direktor HE na Drini.

  Na sastanku u Bajinoj Bašti postignut je dogovor prema kojem će u rešavanje problema biti uključena i preduzeća iz Srbije.

  „Potpisan je ugovor između EPS-a i Drinsko-limskih hidroelektrana sa izvođačem radova i već za par dana izvođač će biti uveden u posao, kako bismo zajedno sanirali problem plutajućeg otpada“, naveo je Perišić.

  Pre dve godine u Višegradu je održan trilateralni sastanak o rešavanju problema divljih deponija u gornjem slivu reke Drine, ali se nije daleko odmaklo.

  „Na tom sastanku su dogovoreni konkretni koraci i zaista smo svi mislili da je na pomolu rešenje tog problema kada je dogovoreno formiranje dve radne grupe“, kaže Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srpske.

  Otpad u jezeru
  © CC0 / Pixabay
  U toku jučerašnjeg dana, specijalizovani tim uklonio je više od 100 kubika plutajućeg otpada

  Zadatak grupa bio je da utvrde tačan broj divljih deponija, mahom u slivu reke Lim.

  „U nekoliko navrata iz Ministarstva smo slali razne upite u Crnu Goru i Srbiju. Međutim, nakon toga nisu prduzete nikakve aktivnosti“, dodaje ona.

  U Sarajevu će 11. januara biti održan sastanak kojem će prisustvovati predstavnici preduzeća HE na Drini, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Očekuje se da bude pokrenuta inicijativa za novi hitni sastanak predstavnika tri zemlje, kako bi konačno bio rešen višedecenijski problem plutajućeg otpada u gornjem slivu Drine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  hidroelektrana, Višegrad, Drina, otpad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga