03:35 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  413617
  Pratite nas

  Ukoliko Vlada Crne Gore za petnaestak dana ne plati rate kredita za brodove Crnogorske plovidbe i Barske plovidbe postoji opasnost da se aktiviraju državne garancije i da kineska Eksim banka naplati odjednom celokupan iznos duga brodarskih kompanija, piše Pobjeda.

  Brodarskim kompanijama je ostalo da otplate Kinezima još 66 miliona dolara kredita, a gotovo je izvesno da brodarske kompanije ni ove godine neće moći same da otplaćuju taj dug, navodi list, prenosi Tanjug.

  Prve ovogodišnje rate kredita ukupne vrednosti 4,64 miliona dolara dospevaju 21. januara, a vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje tih kredita za kupovinu četiri broda.

  Prema ugovoru, kad dužnik prestane da plaća, garancije padaju i banka naplaćuje kompletan dug. Da su brodovi uzeti na lizing, onda bi Crna Gora ostala bez njih, napominje se u tekstu.

  Iz Barske plovidbe su rekli za Pobjedu da su već nagovestili vladi da će im najverovatnije nedostajati tri miliona evra za plaćanje dve ovogodišnje rate, a iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja za sada nisu odgovorili na pitanja lista da li će država platiti rate za brodove, kao i da li je to moguće s obzirom na to da je doneta odluka o privremenom finansiranju, a nije usvojen budžet za ovu godinu.

  Dalje se dodaje da bi Kinezi, u slučaju da im se rate ne uplate u predviđenom roku, najverovatnije prvo poslali upozorenje vladi i dali neki novi rok za plaćanje rata i u komunikaciji sa predstavnicima vlade možda sačekali mesec ili dva, ali to ipak ne isključuje rizik da "Eksim banka" možda već ovog meseca odluči da naplati odjednom celokupan dug i da aktivira državne garancije.

  U crnogorskim brodarskim kompanijama, prema saznanjima Pobjede, ne veruju da će brodovi biti zaplenjeni, jer ova plovila nisu pod hipotekom.

  List takođe podseća da je vlada 24. decembra usvojila informaciju o trenutnom stanju u nacionalnom avio-prevozniku "Montenegro erlajnzu" i u tom dokumentu praktično već najavila mogući crni scenario gašenja crnogorskih brodarskih kompanija, navodeći da je vrlo moguće da Crna Gora u periodu od mesec dana ostane bez brodova i aviona.

  Tagovi:
  dug, Luka Bar, Kinezi, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga