10:38 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 1311
  Pratite nas

  Pravoslavni Kolumbijac Rodrigo Juhumu Truhilja Teofil zamonašio se u Cetinjskom manastiru. Njega je zamonašio episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo i dao mu monaško ime Amfilohije.

  Vladika Kirilo je rekao da je novi monah, koji je Bogosloviju završio na Cetinju, ime dobio po njegovoj sopstvenoj želji u čast Svetoga Amfilohija Ikonijskog.

  „A možemo slobodno reći i u čast Svetoga Amfilohija Cetinjskoga, ali nećemo ništa prejudicirati — to će Bog i Crkva sveta otkriti i kazati u svoje vreme. U svakom slučaju, to je bila želja našega brata bivšega Teofila, sada Amfilohija, zbog toga što je i njemu kao i mnogima od nas naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio duhovni otac“, rekao je vladika Kirilo.

  Podsetio je da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije brinuo i o crkvama u južnoj hemisferi, pa je otuda i Teofilo i došao na Cetinje da bi se opravoslčavio.

  „Interesantno je da se on monaši na novu godinu. Počinje, dakle, novi život“, rekao je vladika Kirilo. 

  Kolumbijac se zamonašio u Cetinjskom manastiru
  Po sopstvenoj želji Kolumbijac je dobio monaško ime Amfilohije.

  Novom monahu Amfilohiju poželeo je da svoje ime časno pronese do Kolumbije sećajući se uvek života Svetoga Amfilohija Ikonijskog i svog duhovnog oca mitropolita Amfilohija.

  Dodao je da takođe nije slučajno što je monah Amfilohije postrig primio na praznik Svetog Vasilija Velikog, objavila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

  „Upravo je Sveti Vasilije Veliki pisao Amfilohiju Ikonijskom jedan traktat o Duhu Svetome. I vama u zapadnim krajevima treba da razumete malo bolje treće lice Svete Trojice“, kazao je episkop Kirilo.

  Tagovi:
  manastir, Cetinje, monah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga