10:57 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2860
  Pratite nas

  Iz Evropske unije poručuju vlastima u Bosni i Hercegovini da je situacija sa migrantima koji se nalaze na teritoriji ove zemlje neprihvatljiva.

  EU „ne razmatra sankcije“, ali „ima instrumente“ koje može da iskoristi kao reakciju na ovakvu nefunkcionalnost vlasti u BiH u sprovođenju međunarodnih i EU obaveza.

  „To su teme intenzivnih razgovora koje imamo sa BiH kako u Briselu tako i u glavnim gradovima zemalja članica. EU je jasna u svojoj poruci vlastima u Sarajevu da ovo može imati negativan uticaj na njihove ambicije kada je reč o približavanju zemlje EU“, kaže portparol EU Peter Stano.

  U Briselu naglašavaju da su za potrebe migranata u BiH samo u poslednje tri godine, izdvojili 88 miliona evra, ali da je situacija, posebno u kampu Lipe, neodrživa.

  „Migracije su zajednički izazov, a EU ispunjava svoj deo posla. Mi ne namećemo migrante BiH, već pomažemo vlastima u BiH da se nose sa ovim problemima“, kaže portaprol EU.

  U Briselu navode da se sa vlastima u BiH poslednjih nedelja o migracionim izazovima intenzivno razgovara kako javnim putem, kao i „iza scene“.

  Ocenjuje se da je trenutna situacija već naškodila međunarodnom imidžu BiH, prenosi B 92.

  Tagovi:
  migranti, Bosna i Hercegovina, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga