20:47 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 041
  Pratite nas

  Predsednik Crne Gore Milo Đukanovć najavio je da će potpisati zakone kada ih parlament ponovo usvoji, ali nije isključio mogućnost da će DPS pred Ustavnim sudom pokrenuti pitanje ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti.

  Prema nezvaničnim saznanjima TV „Vijesti“, Đukanović je na sastanku državnog vrha rekao da će zakone potpisati kada ih Skupština ponovo usvoji 20. januara.

  Za nešto više od mesec dana od početka kohabitacije u Crnoj Gori, Đukanović je stopirao neke vrlo važne poteze vlade - od nepotpisivanja više zakona među kojima su i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, odbio je zahtev Vlade da opozove sedam ambasadora kao i smene čelnih ljudi Vojske Crne Gore, preneo je Tanjug.

  Kada je reč o smenama u vojsci, dogovoreno je da to pitanje mora biti rešeno dijalogom, odnosno, da se pre svega, ispoštuje protokol, tako što će se na tu temu razgovarati na sednici Saveta za odbranu i bezbednost.

  Pitanje opoziva ambasadora, jedino je koje nije precizirano do kraja. Navodno, i na tu temu, Vlada i predsednik trebalo bi da dalje razgovaraju i da se dogovaraju, a ne da bilo ko donosi samostalno odluke.

  Crnogorski državni vrh je na današnjem sastanku održanom na inicijativu premijera Zdravka Krivokapića, razgovarao o pitanjima koja su, kako je saopšteno, važna i za vlast i za opoziciju, kao i za građane Crne Gore.

  U zajedničkom saopštenju dostavljenom medijima se navodi da su Krivokapić, predsednik Milo Đukanović, predsednik parlamenta Aleksa Bečić i potpredsednik vlade Dritan Abazović konstatovali da bez razvoja institucija nema demokratskog i ekonomskog napretka zemlje.

  Razgovarano je, navodi se, i o pitanjima koja su bila predmet nerazumevanja u prvim etapama funkcionisanja kohabitacije.

  „Iskazana je spremnost da se većom inicijativnošću za saradnju i konstruktivnošću u dijalogu unapređuju i stvaraju uslovi da imamo model kohabitacije, koji će voditi efikasnijem funkcionisanju vlasti i doprinositi kvalitetnijem legitimisanju Crne Gore i njene demokratije u međunarodnoj javnosti“, navodi se u saopštenju.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  zakon o slobodi veroispovesti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga