00:36 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 5714
  Pratite nas

  Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deo vakcina protiv virusa korona dodeli Republici Srpskoj.

  Dodik je za Srnu rekao da će to učiniti kako bi i Republika Srpska počela sa vakcinacijom.

  „Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovde sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju“, istakao je Dodik.

  On je rekao da je Srbija, u kojoj je danas počela masovna vakcinacija stanovništva, na najbolji mogući način obezbedila vakcine protiv virusa korona i da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH.

  „Republika Srpske je uplatila više od šest miliona konvertibilnih maraka za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići“, rekao je Dodik.

  Dodik smatra da je od zemalja, koje su uspele da vakcinišu značajan deo stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

  On je ocenio da je uspeh koji je Srbija postigla u vezi sa obezbeđivanjem različitih vakcina i opštom vakcinacijom svakako ogroman i da u tom pogledu može da bude zemlja lider.

  Dodik je rekao i da je sistem „Kovaks“ očigledno u kolapsu, kao i da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

  „O tome može samo da se nagađa, daju se okviri koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča“, ocenio je Dodik.

  Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH smatra da je na ovaj način onemogućeno da se različiti faktori i subjekti u Republici Srpskoj, poput resornog ministarstva, pojave kao kupac vakcina.

  „Umesto toga, naterali su nas u taj zajednički program, koji uopšte ne funkcioniše i predstavlja branu za uspešnu nabavku vakcina“, zaključio je Dodik.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Aleksandar Vučić, virus korona, vakcina, Srbija, RS, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga