05:24 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 4617
  Pratite nas

  Postignut je dogovor u pogledu izlaska iz problema opoziva broja ambasadora, a koji je prvenstveno bio vezan za javna obrazloženja povodom predloga Vlade, navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i ministra inostranih poslova Đorđa Radulovića.

  Na sastanku je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, razmotreno pitanje vođenja spoljne politike imajući u vidu nadležnosti predsednika Crne Gore i Ministarstva spoljnih poslova.

  „Konstatovano je da je kontinuirana i otvorena komunikacija preduslov uspešne kohabitacije, čiji je cilj očuvanje funkcionalnosti sistema države Crne Gore, njenog ugleda i prestižnog mesta u međunarodnim odnosima, i dobrih rezultata koje je Crna Gora ostvarila na planu spoljne politike i evropskog i evroatlantskog spoljnopolitičkog kursa. Na tom putu prioritet je odbrana dostojanstva politika, institucija i građana Crne Gore"“, navodi se u saopštenju.

  Ističe se da je prepoznata jasna nadležnost predsednika i Vlade u procesu selekcije diplomatskih predstavnika Crne Gore, kao i pravo Vlade da diplomatski predstavnici budu autentičan izraz njene spoljne politike.

  „U tom kontekstu, postignut je dogovor u pogledu izlaska iz problema opoziva jednog broja ambasadora, a koji je prvenstveno bio vezan za javna obrazloženja povodom predloga Vlade, i dogovoreno da u daljem procesu bude nastavljena dosadašnja pozitivna praksa spoljnopolitičkih konsultacija, na nivou 3 predsednika i ministra spoljnih poslova, koja će garantovati kvalitetan dijalog i odabir kadrova, čime će se nastaviti dosadašnji stabilan vspoljnoopolitički kurs Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju, prenosi RTCG.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  Milo Đukanović, opoziv diplomata, opoziv, ambasadori, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga