12:38 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 514
  Pratite nas

  Potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović saopštio je da je bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejan Peruničić nalogodavac nezakonitog praćenja političara i novinara i javnih ličnosti.

  Abazović je, na vanrednoj konferenciji za novinare, saopštio da je materijal bivšeg ANB-a objavljivan na portalu „Udar“.

  „U cilju zaštite svih ljudi koji zaista žele da rade svoj posao i otkrivaju zloupotrebe, Vlada neće dozvoliti javašluk i rušenje i diskreditaciju ANB-a, i širenje tajnih podataka suprotno zakonu. Tajni podaci ANB-a nisu samo tajni podaci države Crne Gore, već i tajni podaci NATO-a“, naveo je Abazović.

  Istakao je da su odlučni da se suprotstave bilo kakvom pokušaju bacanja senke na ljude koji časno rade svoj posao, za razliku od onih koji su protivzakonito naređivali praćenje novinara, političara i drugih, prenela je RTCG.

  „Želim javno da optužim bivšeg direktora ANB-a Dejana Peruničića da je on nalogodavac svih tih stvari, jer službenici ne mogu to da rade bez naredbe. Da li je neko drugi neko njemu davao naloge, on je dužan da saopšti“, rekao je Abazović.

  Abazović je napomenu da je iznošenje tajnih podataka krivično delo.

  „S obzirom na to da je redakcija portala Aktuelno.me rekla da zna identitet profesionalca, moraće biti pozvana na odgovornost. Sa državom se neće niko igrati. Ako neko misli da je jači od države, neka to i dokaže“, naglasio je Abazović.

  Abazović je rekao da će Vlada stati u zaštitu svima koji rade časno svoj posao, i dodao da se Crna Gora neće povući pred naletima rušenja postojećih struktura vlasti.

  „Nećemo biti u službi kriminala i korupcije. Naša meta će biti svi oni koji žele da se igraju sa ugledom vlade i ANB-a“, naveo je Abazović.

  Upitan da li će vlast odustati od izmene tužilačkih zakona, i da li usvajanjem tih zakona može doći do nazadovanja na putu ka EU, Abazović je odgovorio:

  „I ovaj predmet je završio u SDT-u i ja afirmišem da što pre reše taj slučaj, nezavisno od toga da li će ostati ili promeniti svoju formu. Vlada nije predložila taj zakon, ali vodi proevropsku politiku, ali je Vlada obavezna da dostavi mišljenje. Ministar pravde će dostaviti svoje mišljenje, mi u Vladi mislimo da SDT ne radi svoj posao kako bi trebalo, a ovaj primer to i dokazuje“.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Dritan Abazović, praćenje, političari, novinari, Agencija za nacionalnu bezbednost, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga