14:41 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  4270
  Pratite nas

  Severna Makedonija je dokazala da majstor za laži šireći priče da Bugarska mrzi makedonsku naciju. Antimakedonske stavove zapravo imaju bivši udbaši i pristalice sramne velikosrpske ideje, izjavio je bugarski evropski poslanik i zamenik predsednika parlamentarne partije VMRO BND Angel Džambaski.

  On je na taj način prokomentarisao članak makedonskog novinara Aleksandra Srbinovskog za list „Nova Makedonija“. Prema rečima Džambaskog, članak je pun lažnih tvrdnji i iskrivljenih činjenica. To se, kako je rekao, pre svega odnosi na mišljenje da se tema Makedonije i Makedonaca pokreće među Bugarima specijalno uoči parlamentarnih izbora. Istakao je i da nije istina da bugarska vlada i opozicija imaju antimakedonske stavove.

  „Ni govora o tome! Ako ovde neko i ima antimakedonske stavove, oni pripadaju delu 'političara' bivših saradnika specijalnih službi Jugoslavije (u tekstu je upotrebljena reč 'udbaši') i beogradskih plaćenika, koji prate sramnu velikosrpsku ideju“, napisao je evroposlanik na svojoj stranici na Fejsbuku.

  Prema njegovim rečima, Bugarska već stotinama godina gaji ljubav prema Makedoniji.

  „A ukoliko je nacionalizam razlog za prekor, onda shvatam zbog čega su vlasti u Skoplju dozvolile Albaniji da zauzme polovinu njene teritorije“, izjavio je bugarski poslanik.

  Džambaski je oštro kritikovao i tvrdnju novinara da „političke igre Bugarske“ štete ekonomskim, kulturnim i diplomatskim odnosima dveju zemalja. S tim u vezi, skrenuo je pažnju na to da se malo šta promenilo od trenutka potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu 2017. godine, u kojem je bilo reči o razvoju bilateralnih odnosa.

  „Hajde da se ne zavaravamo u pogledu toga kakvi su bili naši odnosi ranije. Sporazumi se potpisuju, ali se ne poštuju, trgovine između zemalja gotovo da nema, transportne veze nisu stvorene“, rekao je on.

  U utorak je bugarski vicepremijer i lider VMRO Krasimir Karakačanov oštro odreagovao na reči makedonskog premijera Zorana Zaeva o tome da je stav Bugarske o pristupanju suseda u Evropsku uniju neprincipijelan i da protivreči međunarodnom pravu. Prema rečima političara, ako komšije kucaju na vrata EU, treba da se „ponašaju vaspitano“.

  „Oni mogu da nazivaju sebe Makedoncima, Severnim Makedoncima, Zanzibarcima – kako god žele, ali to ne smeju da čine na račun bugarskog naroda i bugarske istorije. Nećeš uspeti da postaneš član EU ako imaš nerešene probleme sa svojim susedima“, rekao je on.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Bugarska, mržnja, ideja, Makedonci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga