05:55 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3666
  Pratite nas

  Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica dobile su oznaku zaštićenog geografskog porekla u Evropskoj uniji, pa Hrvatska sada ima 31 proizvod zaštićenog naziva u EU, objavilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

  Kako se navodi, dalmatinska panceta i pečenica zaštićene su na području cele EU upisom u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porekla, prenosi portal Indeks.

  Dalmatinska panceta i pečenica su trajni suhomesnati proizvodi koji se proizvode postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, te sušenja i zrenja. Panceta je pravouglog oblika i pravi se od obrađene mesnate slanine svinja, a pečenica je proizvod bez kosti koji se pravi od oblikovanog dugog leđnog mišića svinja.

  Geografsko područje proizvodnje dalmatinske pancete i pečenice obuhvata grad Novalju u Ličko-senjskoj županiji, gradove Benkovac, Biograd, Nin, Obrovac, Pag i Zadar, te veliki broj opština u Zadarskoj županiji, kao i područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

  Osim ova dva proizvoda, do sada su Hrvati zaštitili i krčki pršut, ekstra devičansko maslinovo ulje Cres, neretvansku mandarinu, baranjski kulen, lički krompir, istarski pršut, varaždinsko zelje, slavonski kulen, slavonski med, ličku jagnjetinu, zagorske mlince, paški sir...

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  Evropska unija, Hrvatska, meso, slanina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga